Na hlavný obsah

Remišová mieni, že reformy napokon budú schválené. Takáč zo Smeru-SD ich za reformy nepovažuje

Remišová chce pozitívne motivovať k očkovaniu, je proti povinnej vakcinácii.

Remišová mieni, že reformy napokon budú schválené. Takáč zo Smeru-SD ich za reformy nepovažuje
Podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišoáv Za ľudí) a poslanec NR SR Richard Takáč Smer-SD). Foto: TASR

Podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za ľudí) si myslí, že plánované reformy vládnej koalície budú schválené, a to či s hlasmi hnutia Sme rodina alebo aj bez nich.

Podporu pre reformy bude hľadať aj u nezaradených poslancov. Uviedla to v sobotnej (6. 11.) diskusnej relácii Rádia Slovensko Sobotné dialógy.

Remišová sa slovami Borisa Kollára (Sme rodina) o prípadnom odchode z koalície nezaoberá. Pripomenula, že reformy sú potrebné, pomôžu občanom a že hnutie ich zatiaľ nevetovalo, len vyhlásilo, že ich nepodporí. „Prešľapovanie na mieste nie je cesta,“ konštatovala. „Reformy sa nerobili posledných 12 rokov,“ dodala.

Opozičný Smer-SD podľa jeho podpredsedu Richarda Takáča nepodporí ani jednu z chystaných reforiem. Takáč tvrdí, že nejde o reformy. Kritizoval tiež vládu za podľa jeho slov nezvládnutú komunikáciu o chystaných zmenách.

„Tieto reformy, ktoré sa snažia predkladať, sú bez akejkoľvek odbornej či spoločenskej diskusie, máme možnosť vidieť na celom Slovensku, ako ich kritizujú ľudia z praxe, ktorých sa to dotýka,“ uviedol Takáč. Dodal, že Smer-SD by nemal problém podporiť „skutočné reformy“. Zdôraznil, že na reformách nie je politická dohoda ani v rámci koalície.

Remišová: Kritika súdnej reformy nie je osobná vec

Remišová, ktorá kritizuje reformu súdnej mapy ministerky spravodlivosti, tvrdí, že jej kritika sa nezakladá na osobnej animozite voči Kolíkovej, ktorá po nezhodách s predsedníčkou strany opustila Za ľudí. „Politiku nikdy neberiem osobne, nešla som do nej preto, aby som sa dohadovala,“ uviedla Remišová.

Remišová mieni, že slovenská justícia potrebuje zásadným spôsobom skrátiť dĺžku konaní a očistiť od korupcie. Tieto problémy Kolíkovej reforma podľa nej nerieši. „Premenovať súdy na pobočku nie je reforma, len kartografia,“ tvrdí.

Podľa Takáča reforma ešte viac skomplikuje súdne konania a nevyrieši nič. Ministerke má ísť aj o „zbavenie sa nepohodlných predsedov okresných a krajských súdov.“

Reforma nemocníc neobmedzí základnú starostlivosť, ubezpečila Remišová

Takáč tvrdí, že vláda slovami premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) zavádza o tom, že sa nebudú rušiť žiadne nemocnice, zavádza verejnosť. „V skutočnosti sa tá nemocnica neruší, ale oni ju tak obmedzia na fungovaní, že teraz máte plnohodnotnú funkčnú nemocnicu, ktorá poskytuje komplexnú zdravotnú starostlivosť, je v plusových číslach, a oni ju rekvalifikujú do stavu, keď bude poskytovať zdravotnú starostlivosť pre dlhodobo chorých,“ uviedol Takáč.

Remišová ubezpečila, že sa tak nestane. Uviedla, že občania sa reformy obávajú, pretože „nemajú dobré informácie, Smer šíri nezmysly o rušení nemocníc a oddelení.“ Pri závažných ochoreniach je podľa nej potrebné, aby mal pacient tú najkvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť. Tvrdí, že sa aktuálne stáva, že k špecialistom sa pacienti z regionálnych nemocníc dostávajú v zanedbanom stave.

„Lekári hovoria, že keby prišli skôr, tak by sa im oveľa lepšie dalo pomôcť,“ konštatovala. Základná zdravotná starostlivosť však zostane dostupná pre všetkých aj po reforme nemocníc, ubezpečila.

Remišová nepodporuje povinné očkovanie

Podpredsedníčka vlády reagovala na jeden z návrhov konzília odborníkov o povinnom očkovaní niektorých skupín zamestnancov. Podľa nej sa v tejto súvislosti spomínajú najmä zdravotníci a opatrovatelia. Je však skôr za pozitívnu motiváciu k očkovaniu, akou sú napríklad väčšie slobody pre zaočkovaných ľudí v čiernych okresoch. Nepodporila by ani núdzový stav.

„Je potrebné si uvedomiť, že na Slovensku práve zdravotníci a opatrovatelia chýbajú a neviem si predstaviť, akým spôsobom by sme sankcionovali nezaočkovaných zdravotníkov. My si nemôžeme dovoliť prepúšťať zdravotníkov, to je absolútne vylúčené. Tu zastávam, aby očkovanie bolo dobrovoľné,“ uviedla. Za dobrovoľné očkovanie pre všetkých je aj opozičný Smer-SD.

Takáč skritizoval vládu, že nezvládla komunikáciu o očkovaní proti koronavírusu, čo je podľa neho jeden z dôvodov nízkej zaočkovanosti na Slovensku. Remišová, naopak, kritizovala Smer-SD za to, že, ako uviedla, odhovára ľudí od očkovania a organizuje protestné zhromaždenia, kde sa stretávajú starší ľudia bez rúšok. Takáč obvinenia Remišovej poprel, podľa neho Smer nikdy ľudí od očkovania neodhováral.

Remišová: Únik nahrávok sa musí preveriť

Úniky nahrávok zo spisov je podľa Remišovej potrebné vyšetriť. V nahrávkach sú však, ako tvrdí, zachytené podstatné veci, ako napríklad že Robert Fico (Smer-SD) prekonal koronavírus, je v kontakte s generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom či že vedel, že „vyšetrovatelia NAKA, ktorí sledujú partiu jeho ľudí, sú odpočúvaní.“

Takáč hovoril o pokusoch o kriminalizáciu opozície a opätovne obvinil koalíciu, že dala prostredníctvom polície nahrať súkromné rozhovory opozičných politikov.  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko