Na hlavný obsah

Rezort školstva poskytne 4,38 milióna eur na ochranu škôl

Použité môžu byť na nákup testov či dezinfekciu.

Rezort školstva poskytne 4,38 milióna eur na ochranu škôl
Na snímke žena meria telesnú teploty žiačky po príchode do základnej školy. Foto: TASR

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR poskytne 4 381 980 eur pre takmer 150 000 zamestnancov škôl alebo školských zariadení. Peniaze môžu použiť na nákup dezinfekcie, testov či iných ochranných pomôcok.

Príspevok sa prerozdelí medzi 2 744 zriaďovateľov. „Celkovo to vychádza, že takouto formou podporíme 146 066 zamestnancov, čo je 30 eur na jedného zamestnanca,“ uviedol minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

„Pre nás je veľmi dôležité, že sa neobmedzuje chod škôl a že je pri dodržaní všetkých preventívnych opatrení zabezpečená prezenčná výučba pre žiakov,“ povedal s tým, že takémuto kroku napomohla vysoká zaočkovanosť učiteľov a zamestnancov škôl proti ochoreniu COVID-19. Tá je na úrovni 68,1 percenta. Počet zaočkovaných detí vo veku od 12 do 18 rokov predstavuje 25,6 percenta.

Vláda v stredu (24. 11.) schválila prísnejšie opatrenia v boji proti pandémii koronavírusu vrátane dvojtýždňového lockdownu. Školy sa však zatvárať nebudú. Na cestu do a zo školy a škôlky bude platiť výnimka zo zákazu vychádzania.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) povedal, že školy sa budú zatvárať ako posledné. SaS v tomto prípade uplatnila právo veta.

„Bohužiaľ dôležitá vec, čo sa týka škôl, nebola prijatá,“ reagoval hlavný hygienik Ján Mikas. Konzílium odborníkov pôvodne navrhlo, aby sa prezenčná výučba obmedzila na obdobie od 25. novembra do 3. decembra pre žiakov druhého stupňa základných škôl, stredných a vysokých škôl.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko