Na hlavný obsah

Rukojemnícka dráma na Novom Zélande: Vačkovec uväznil ženu v dome

Polícia ho neskôr previezla do divočiny.

Rukojemnícka dráma na Novom Zélande: Vačkovec uväznil ženu v dome
Na snímke kusu líščí. Foto: The Guardian/Animal Health Board Inc/AFP/Getty Images

Telefonát od veľmi rozrušenej ženy prijala v noci na pondelok (15. 11.) polícia v novozélandskom meste Dunedin. Žena tvrdila, že je v dome uväznená ako rukojemníčka, pretože vždy, keď sa pokúsi vyjsť von, na ňu zaútočí kusu líščí – stredne veľký vačkovec, ktorého pôvodnou domovinou je Austrália.

Keď policajti dorazili na miesto a pristúpili ku dverám ženinho domu, z tmy sa vynoril kusu a vyliezol jednému z policajtov po nohe, napísal denník The Guardian.

Veterinárka a odborníčka na zvieracie správanie Rachael Strattonová sa domnieva, že správanie kusua bolo skôr prejavom strachu než agresie.

Podľa policajtov išlo o dospievajúceho jedinca – buď mohlo ísť o zviera, ktoré niekto choval ako domáceho miláčika, alebo o jedinca, ktorý sa len nedávno osamostatnil od matky.

Policajti ho odviezli do divočiny, kde nebude mať možnosť obťažovať občanov, a vypustili bez toho, aby voči chlpatému únoscovi vzniesli obvinenie, dodal The Guardian.

Kusua líščieho na Nový Zéland doviezli z Austrálie v roku 1837 v snahe vytvoriť tu kožušnícky priemysel, ktorý sa ale nikdy neuchytil. Tieto vačkovce nemali na ostrovoch žiadnych prirodzených predátorov s výnimkou tiež zavlečených mačiek.

Všade sa im tak prestieral švédsky stôl plný živočíchov bezbranných proti predátorom. Ich počty prudko stúpli a štúdia z roku 2009 odhadla ich počet na zhruba 47 miliónov.

Prítomnosť kusua mala ničivý dopad na novozélandskú vtáčiu populáciu. Tieto vačkovce lezú do hniezd a žerú vajíčka i vyliahnuté mláďatá. Ničia tiež pôvodné druhy stromov, ako je železnec, nohovec či sofora.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet