Na hlavný obsah

Rukopis Alberta Einsteina v Paríži vydražili za takmer 12 miliónov eur

Pôvodný odhad ceny bol na úrovni 2 až 3 miliónov.

Rukopis Alberta Einsteina v Paríži vydražili za takmer 12 miliónov eur
Na archívnej snímke teoretický fyzik Albert Einstein. Foto: TASR/AP

Jeden z prípravných rukopisov k teórii relativity Alberta Einsteina sa v Paríži vydražil za 11,6 milióna eur vrátane poplatkov. O predaji informovala agentúra AFP. Aukčná sieň Christie’s pôvodne odhadovala predajnú cenu vzácneho dokumentu medzi dvoma až tromi miliónmi eur.

Rukopis má 54 strán, v rokoch 1913 a 1914 ho v Zürichu redigovali slávny fyzik a jeho spolupracovník a dôverník Michele Besso. Práve vďaka inžinierovi Bessovi sa rukopis podľa Christie’s takmer zázračne zachoval, pretože Einstein by sa pravdepodobne neobťažoval s ponechávaním toho, čo pokladal za pracovný dokument.

Všetky Einsteinove ručne písané dokumenty sú veľmi zriedkavé, najmä tie, ktoré vznikli pred rokom 1919, uviedla sieň.

„Einstein má v rukopise chyby a domnievam sa, že to ho robí ešte výnimočnejším, vidíme totiž jeho vytrvalosť,“ uviedol odborník z Christie’s Vincent Belloy.

Doterajší rekord pri aukcii Einsteinovho rukopisu bol 2,8 milióna dolárov z roku 2018. Einsteinov list o tajomstve, aký byť šťastný, sa v roku 2017 v Jeruzaleme predal za 1,56 milióna dolárov, uviedla AFP.

Einstein po vypracovaní špeciálnej teórie relativity, ktorú vyjadril v roku 1905 vzorcom E=mc2, začal v roku 1912 pracovať na všeobecnej teórii relativity. Na začiatku roku 1913 „obaja priatelia a kolegovia riešili jeden z problémov, s ktorým sa vedecká obec borila už desiatky rokov, a síce anomáliu v obežnej dráhe planéty Merkúr,“ pripomenula aukčná sieň.

Záhadu sa obom vedcom nakoniec podarilo vyriešiť. Rukopis obsahuje výpočty zahŕňajúce „istý počet predtým nepostrehnutých chýb“. Keď si ich Einstein uvedomil, nestaral sa ďalej o rukopis, ktorý si odniesol Besso.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet