Na hlavný obsah

Rusi lietajú za očkovaním do Chorvátska

Chcú získať európsky certifikát.

Rusi lietajú za očkovaním do Chorvátska
Na snímke ruská vakcína Sputnik V. Foto: TASR/AP

Ruskí občania vo veľkom lietajú do Chorvátska, ktoré im poskytuje bezplatné očkovanie proti covidu-19 vakcínami certifikovanými v Európskej únii. Záujem ruských občanov o cesty do Záhrebu sa podľa denníka Večernji list odráža v rozšírenej ponuke leteckých prepravcov i cestovných kancelárií.

Rusi sa môžu doma očkovať len ruskými vakcínami, ktoré im však neumožňujú voľný pohyb po štátoch EÚ a sveta. Chorvátsko im ponúka očkovanie zadarmo, a to prípravkami schválenými Európskou úniou i Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO).

Medzi Rusmi je najobľúbenejšia jednodávková vakcína od spoločnosti Johnson & Johnson. Na očkovanie sa nie je potrebné vopred objednávať, certifikát dostanú záujemcovia na počkanie.

Denník, s odvolaním sa na informácie serveru Croatian Aviation, v pondelok (8. 11.) uviedol, že medzi Záhrebom a Moskvou momentálne lietajú už štyri ruské aerolinky. Ruský národný prepravca Aeroflot, ktorý na tejto linke lieta trikrát týždenne, kvôli veľkej vyťaženosti nasadil lietadlá s vyššou kapacitou.

Očkovacie zájazdy naberajú na popularite

Rusi doteraz cestovali za „západnými“ vakcínami predovšetkým do Srbska, pripomína Večernji list. Chorvátsko však oproti svojmu balkánskemu susedovi získava navrch vďaka možnosti získať európsky certifikát aj vakcíne Johnson & Johnson, pri ktorej nevyhnutnosť iba jednej dávky znižuje Rusom cestovné náklady. Deje sa tak napriek tomu, že pre ruských občanov platí v Chorvátsku vízová povinnosť.

Väčšina záujemcov o očkovanie v Chorvátsku je podľa zistení denníka už očkovaná ruskými vakcínami, ktoré chorvátske úrady na rozdiel od iných krajín EÚ uznávajú. Rusi tak pri vstupe do krajiny nemajú žiadne prekážky.

Trend záujmu o očkovanie v Chorvátsku zachytili ruské cestovné kancelárie. Len agentúra Russian Express takto týždenne privezie zhruba 60 Rusov, ktorí sa môžu nechať očkovať v Záhrebe alebo Pule. Jej spravidla štvordňový „očkovací zájazd“ v cene 36 000 rubľov (asi 440 eur) je spojený aj s prehliadkou pamiatok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet