Na hlavný obsah

Rúška budeme nosiť ešte niekoľko rokov, tvrdí virológ

Potrebné budú najmä počas zimných mesiacov.

Rúška budeme nosiť ešte niekoľko rokov, tvrdí virológ
Na snímke virológ Peter Piot. Foto: TASR

Ochranné rúška bude potrebné nosiť ešte niekoľko rokov. Uviedol to virológ Peter Piot, ktorý je poradcom Európskej komisie (EK) pre boj s pandémiou koronavírusu. Jeho slová citovala v pondelok (22. 11.) tlačová agentúra Belga.  

Renomovaný belgicko-britský odborník v nedeľňajšom (21. 11.) rozhovore pre flámsku verejnoprávnu televíziu VRT upozornil, že ochranné rúška ešte netreba vyhadzovať „do koša“, pretože ich bude potrebné nosiť ešte tri až päť rokov, najmä počas zimných mesiacov.

Povinné očkovanie zdravotníkov

„Situácia sa však časom zlepší vďaka očkovaniu a kolektívnej disciplíne,“ vyjadril nádej Piot. Zároveň podporil zámer belgickej federálnej vlády zaviesť povinné očkovanie proti ochoreniu covid-19 pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

Vládny návrh zákona má za cieľ zaistiť čo najvyššiu zaočkovanosť lekárov a zdravotných sestier. Tí, ktorí sa do 1. apríla 2022 nestihnú zaočkovať, prídu o prácu, alebo im bude pozastavená licencia na výkon povolania.

„Ak ste lekár, nie ste očkovaný a vystavíte svojich pacientov vírusu, ktorý môže spôsobiť ich smrť, je to neúmyselné zabitie. Ako lekári máme povinnosti. A bez očkovania neviem, ako neohrozíme životy pacientov. To sa v nemocnici nedá,“ uviedol.

Virológ je však proti povinnému očkovaniu všetkých občanov. Dôležité je podľa neho, aby sa zaočkovali tí, ktorí pracujú v zdravotníctve. „Zodpovednosť zdravotnej sestry sa líši od zodpovednosti záhradníka, predavača alebo pracovníka v kancelárii,“ dodal.

Peter Piot je riaditeľom prestížnej Londýnskej školy hygieny a tropickej medicíny a vedecké renomé získal vďaka výskumu eboly a AIDS. V minulosti pôsobil na dôležitých postoch v rámci OSN a WHO.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet