Na hlavný obsah

Ruská polícia podnikla ďalší záťah proti Navaľného prívržencom

Zadržala bývalú šéfku jeho miestneho politického štábu.

Ruská polícia podnikla ďalší záťah proti Navaľného prívržencom
Na archívnej snímke policajti blokujú zhromaždenie na podporu uväzneného vodcu ruskej opozície Alexeja Navaľného. Foto: TASR/AP

Polícia v Rusku podnikla ďalší záťah proti prívržencom väzneného opozičného politika Alexeja Navaľného, keď v utorok (9. 11.) v meste Ufa, metropole Baškirska ležiaceho v európskej časti Ruska, zadržala bývalú šéfku jeho miestneho politického štábu.

Informoval o tom spravodajský web Meduza.io, ktorý spresnil, že opozičná aktivistka Lilija Čanyševová je prvou osobou zadržanou pre podozrenie z extrémizmu po tom, ako sa úradom v Rusku podarilo reštrikciami rozložiť a zlikvidovať sieť politických štábov, ktoré v regiónoch Ruska pred poslednými prezidentskými voľbami založil Navaľnyj.

Vinia ich z vytvorenia extrémistickej skupiny

Čanyševová bola zadržaná ako podozrivá z vytvorenia extrémistickej skupiny.

Jej dom, ako aj príbytky niekoľkých ďalších aktivistov v Ufe polícia v utorok prehľadala.

Bytové prehliadky u Navaľného prívržencov sa v utorok uskutočnili aj v Kemerove a Novokuznecku. Podľa Meduzy.io  pravdepodobne tiež súviseli s podozrením z organizovania „extrémistickej komunity“.

Okrem Čanyševovej bolo po prehliadkach v Ufe zadržaných niekoľko ďalších ľudí, ktorých však polícia po výsluchoch prepustila. Niektorí majú v trestnej veci štatút svedkov.

V kauze vytvorenia extrémistickej skupiny sa v septembri začalo trestné stíhanie aj voči uväznenému Navaľnému a jeho najbližším spojencom: Leonidovi Volkovovi a Ivanovi Ždanovovi.

Pre obvinenie z členstva v extrémistickej skupine vyšetrujú aj niekoľko ďalších blízkych spolupracovníkov Navaľného, vrátane Ľubov Soboľovej, Georgija Alburova a Ruslana Šaveddinova. V prípade dokázania viny im hrozí tresť odňatia slobody až na šesť rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet