Na hlavný obsah

Ruskí lekári pozvali antivaxerov na návštevu covidových oddelení

Pozvánku dostal aj líder ruských komunistov.

Ruskí lekári pozvali antivaxerov na návštevu covidových oddelení
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Poprední ruskí lekári v otvorenom liste pozvali v stredu (24. 11.) známe osobnosti odmietajúce vakcíny proti koronavírusu, aby sa prišli pozrieť do nemocničných oddelení vyhradených pre pacientov s ochorením COVID-19 a na vlastné oči sa presvedčili o dôsledkoch pandémie. Informovala o tom agentúra AFP.

Otvorený list 11 lekárov pôsobiacich v rôznych ruských mestách zverejnila v stredu štátna tlačová agentúra TASS. Signatári sa konkrétne obracajú na viaceré verejne známe osobnosti – spevákov, hercov, televízne celebrity či politikov, ktoré prezentujú svoje antivakcinačné názory v mediálnom priestore a na sociálnych sieťach, kde ich účty sledujú státisíce ľudí.

Urobíme si na vás čas, hlásia lekári

Lekári sa ponúkli, že ich napriek enormnému pracovnému vyťaženiu osobne prevedú po oddeleniach nemocníc, kde ležia pacienti s covidom.

„Momentálne sme zaneprázdnení a vy môžete hádať prečo. Ale vzhľadom na to, koľko ľudí vás číta, počúva a pozerá, nájdeme si čas, aby sme vás previedli po červených zónach, jednotkách intenzívnej starostlivosti a patologických oddeleniach našich nemocníc. Možno potom zmeníte svoj postoj a zomrie menej ľudí. Čakáme na vás,“ píše sa v liste.

Podpísaní lekári zároveň vyjadrili nádej, že takáto „exkurzia“ zmení názory zúčastnených celebrít na očkovanie, v dôsledku čoho bude v Rusku na covid zomierať menej ľudí.

Medzi signatármi výzvy je aj renomovaný ruský odborník na intenzívnu medicínu Denis Procenko, ktorý sa považuje za jeden zo symbolov boja proti koronavírusu v Rusku. V súčasnosti vedie hlavnú moskovskú nemocnicu špecializovanú na liečbu covidových pacientov.

Vlani bol vyznamenaný radom Hrdinu práce Ruskej federácie a v tohtoročných parlamentných voľbách figuroval na federálnej kandidátke vládnucej strany Jednotné Rusko.

Koho vyzvali?

Jedným z adresátov výzvy je aj známy televízny moderátor a herec Oskar Kučera, ktorý nedávno spochybnil bezpečnosť vakcín proti covidu na svojom účte na instagrame, kde jeho príspevky sleduje takmer 300 000 ľudí.  

Pozvánku adresovali aj hercovi Jegorovi Berojevovi a rockovému hudobníkovi Konstantinovi Kinčevovi, ktorí verejne prirovnávali zavádzanie covidových obmedzení k nacistickým perzekúciám židovského obyvateľstva.

Lekári pozvali na návštevu aj lídra ruských komunistov Gennadija Ziuganova, ktorého strana organizuje protesty proti povinnému očkovaniu a covidpasom.

Rusko, ktoré patrí medzi krajiny sveta najviac postihnuté pandémiou, má k dispozícii viacero proticovidových vakcín vlastnej výroby. Rusi napriek opakovaným výzvam prezidenta Vladimira Putina nejavia o očkovanie veľký záujem a v krajine sú antivaxerské názory veľmi rozšírené.

Plne zaočkovaných je zatiaľ len 37 % obyvateľov federácie, pričom na covid v posledných týždňoch zomiera viac než 1 000 osôb denne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet