Na hlavný obsah

Rusko môže plánovať inváziu na Ukrajinu, varujú USA Európu

Tvrdí to americká tlačová agentúra Bloomberg.

Rusko môže plánovať inváziu na Ukrajinu, varujú USA Európu
Na archívnej snímke obrnené vozidlá ruskej armády počas naloďovania po cvičení na Kryme 23. apríla 2021. Foto: TASR/AP

Spojené štáty upozorňujú spojencov v Európskej únii, že Rusko môže zvažovať potenciálnu inváziu na Ukrajinu. Uviedla to v noci na piatok (12. 11.) americká tlačová agentúra Bloomberg, ktorá sa odvolala na vlastné zdroje.

Tieto závery vychádzajú z informácií, ktoré USA ešte nezdieľali s európskymi vládami, čo by sa muselo stať skôr, ako sa prijme akékoľvek rozhodnutie o kolektívnej reakcii, tvrdia zdroje oboznámené s úvahami americkej administratívy.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov tieto správy správy odmietol a označil za „prázdne a neodôvodnené zvyšovanie napätia.“

„Rusko nikoho neohrozuje,“ vyhlásil hovorca ruského prezidenta s tým, že presuny vojakov po ruskom území sú vnútornou záležitosťou Ruska.

Napätie narastá

Správa prichádza v období, keď medzi Moskvou a euroblokom trvá napätie v súvislosti s migračnou krízou na bieloruských hraniciach a s dodávkami energonosičov do Európy.

Rusko tvrdí, že presuny vojakov a vojenskej techniky na jeho území sú jeho internou záležitosťou a popiera akékoľvek agresívne úmysly. Moskva, naopak, obvinila Spojené štáty z provokácie, keď sa tento týždeň americké vojnové lode v Čiernom mori plavili v blízkosti ruského územia.

Podobné napätie vypuklo aj na jar tohto roku, keď USA a Severoatlantická aliancia obvinili Rusko z toho, že k hraniciam  s Ukrajinou presunulo až 100 000 vojakov, tankov a bojových lietadiel.

S Putinom hovorili Biden, Merkelová, aj riaditeľ CIA

Táto kríza sa zmiernila po tom, čo americký prezident Joe Biden zavolal ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a navrhol usporiadať ich spoločné stretnutie, ktoré sa konalo v júni v Ženeve.

Posledné presuny ruských jednotiek a tankov smerom na Ukrajinu viedli riaditeľa americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Williama Burnsa k tomu, aby tento mesiac navštívil Moskvu, kde absolvoval aj telefonický rozhovor s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

So šéfom Kremľa v stredu telefonicky hovorila aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá ho požiadala, aby využil svoj vplyv na spojenca Ruska – Bielorusko – a zasadil sa za zmiernenie krízy v súvislosti s tisíckami migrantov z Blízkeho východu, ktorí sa snažia prekročiť hranice Poľska a ďalších krajín vo východnej časti EÚ. Putin takúto intervenciu odmietol, dodal Bloomberg.

Ďalšia ruská invázia?

Z vyjadrení, ktoré novinárom po rokovaní s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom poskytol šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba, vyplýva, že predstavitelia USA sa s ním podelili „aspoň o nejaké nové informácie“, ktoré vyvolali obavy Washingtonu, konštatovala agentúra Bloomberg.

„To, čo sme dnes počuli a videli vo Washingtone, zodpovedá našim vlastným zisteniam a analýze, pridáva niektoré nové prvky, ktoré nám umožňujú získať lepší a komplexnejší obraz,“ vyhlásil Kuleba.

Agentúra Bloomberg vo svojej správe uviedla, že predstavitelia Bieleho domu nateraz nereagovali na jej žiadosť o komentár k údajnej hrozbe ruskej invázie na Ukrajinu.

Ruské zdroje zároveň uvádzajú, že Moskva teraz nemieni začať vojnu s Ukrajinou, hoci chce demonštrovať pripravenosť použiť v prípade potreby silu. Samotná ofenzíva je nepravdepodobná, keďže ruské jednotky by čelili odporu verejnosti v Kyjeve a ďalších mestách, tvrdia ruské zdroje.

Lukašenkove hrozby Únii

Varovanie Spojených štátov týkajúce sa Ukrajiny prichádza v čase sporu medzi Poľskom a Bieloruskom, ktoré je blízkym ruským spojencom, a odohráva sa uprostred neistoty súvisiacej s dodávkami zemného plynu z Ruska do Európy.  

V situácii, keď Západ pripravuje nové sankcie proti Bielorusku za situáciu, ktorú EÚ považuje za vykonštruovanú migračnú krízu, prezident Alexandr Lukašenko vo štvrtok pohrozil odstavením kľúčového plynovodu Jamal-Európa prepravujúceho ruský plyn do EÚ. Lukašenko by k tomu podľa vlastných slov pristúpil v prípade, ak Poľsko uzavrie svoju hranicu s Bieloruskom.

„Odporučil by som vedeniu Poľska, Litovčanom a ďalším ľuďom s dutými hlavami, aby pred tým, ako niečo povedia, porozmýšľali,“ zdôraznil Lukašenko, keď varoval pred odstávkou plynovodu.

Situácia v Bielorusku je „potenciálnou frontovou líniou“ a nemala by sa podceňovať, upozornil ukrajinský minister Kuleba počas návštevy Washingtonu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet