Na hlavný obsah

Rusko odmieta obvinenia Poľska, že je zodpovedné za migračnú krízu

Situácia na poľských hraniciach s Bieloruskom je stále napätá.

Rusko odmieta obvinenia Poľska, že je zodpovedné za migračnú krízu
Na snímke hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Foto: TASR/AP

Za neprijateľné a nezodpovedné v stredu (10. 11.) Kremeľ označil vyhlásenie poľského premiéra Mateusza Morawieckeho, ktorý Rusko obvinil zo zodpovednosti za migračnú krízu na poľsko-bieloruskej hranici.

Kremeľ podľa tlačových agentúr varoval aj pred hroziacou humanitárnou krízou. „Prichádza humanitárna katastrofa, ale Európa sa vzdáva ideálov humanizmu, ktoré hlásala,“ vyhlásil hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov. Životy a zdravie tisícov migrantov sú podľa neho v ohrození.

Poľský premiér Morawiecki v utorok (9. 11.) popoludní na mimoriadnej schôdzi poľských poslancov povedal, že na východnej hranici Poľska sa „odohráva predstavenie s pevnou réžiou“, ktorého cieľom je vyvolať chaos v Európskej únii (EÚ).

„Posledný útok zo strany Lukašenka, ktorý je vykonavateľom, ale má svojho patróna, ktorým je Putin, ukazuje, aké existuje odhodlanie pre realizáciu scenára obnovy ruského impéria,“ vyhlásil poľský premiér.

Vyjadrenie premiéra sú podľa Ruska neprijateľné

„Považujeme za absolútne nezodpovedné a neakceptovateľné vyhlásenia poľského premiéra, podľa ktorých je Rusko zodpovedné za situáciu,“ povedal Peskov podľa agentúry AFP. „Rusko nikdy neskrývalo, že je aj v najťažších chvíľach pripravené poskytnúť Bielorusku nevyhnutnú pomoc. V prvom rade ekonomickú, ale aj všetku ďalšiu,“ dodal o spojenectve Moskvy a Minska podľa agentúry Interfax.

Poľské úrady ešte neinformovali ruské veľvyslanectvo vo Varšave o zadržaní ruského občana, ktorého podozrievajú z napomáhania nelegálnej migrácii cez hranicu s Bieloruskom, uviedol Interfax s tým, že v súlade s konzulárnym dohovorom na to majú Poliaci tri dni.

O zadržaní troch podozrivých z napomáhania nelegálnej migrácii, občanov Ruska, Litvy a Švédska, informovali poľskí pohraničníci podľa Interfaxu v stredu (10. 11.) ráno.

Poľsko, Litva a Lotyšsko už týždne čelia prílevu migrantov, prevažne z Blízkeho východu, ktorí sa z Bieloruska snažia nelegálne dostať cez ich hranice.

Situácia je napätá

Situácia sa vyostrila tento týždeň, keď k poľskej hranici za sprievodu bieloruských vojakov a pohraničníkov dorazilo niekoľko tisíc migrantov. Poľská stráž pokusy o prekročenie hranice odvrátila aj za pomoci slzného plynu, niekoľko desiatok migrantov zadržala podľa úradov v noci na stredu ešte v pohraničnom pásme.

Tieto informácie je ťažké overiť, pretože v pohraničí platí výnimočný stav, a tak do pásma majú novinári, ochrancovia ľudských práv a humanitárne organizácie zakázaný prístup.

Varšava dlhodobo viní Minsk z toho, že dováža migrantov a mstí sa tak za sankcie, ktoré EÚ uvalila na autoritársky režim Alexandra Lukašenka pre porušovanie ľudských práv. Lukašenko, ktorý aj vďaka podpore z Moskvy odolal tlaku vlaňajších masových demonštrácií, obvinenia odmieta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet