Na hlavný obsah

Samosprávy na južnom Slovensku spísali petíciu za výstavbu R7

Dobudovanie cesty nie je podľa ministerstva dopravy prioritou.

Samosprávy na južnom Slovensku spísali petíciu za výstavbu R7
Foto: TASR

Samosprávy na južnom Slovensku varujú, že dopravná situácia v okolí Komárna a Nových Zámkov je neúnosná.

Z maďarskej diaľnice prichádzajú motoristi na slovenskú stranu Dunaja cez nový most – tam moderná cestná infraštruktúra končí a zahraničné kamióny smerujú cez mestá a obce. Spisujú preto petíciu za urýchlenie výstavby rýchlostnej cesty R7. Téme sa venovala redaktorka RTVS Lucia Hamran Kollárová.

Problém sa začína už v Komárne, denne tam z Maďarska prídu stovky kamiónov. Pokým na maďarskej strane je vybudovaný obchvat, ktorý končí diaľnicou, na slovenskej strane môžu kamióny prejsť buď cestou prvej triedy do Bratislavy, alebo do centra Komárna a ďalej cestami druhej triedy.

Cesta R7 nie je na programe

Primátor Kolárova Árpád Horváth hovorí, že takýto stav trvá už štyri alebo päť rokov. „Na našu stranu sa dostanú najmä poľské kamióny, ak musia nájsť cestu na sever. Bohužiaľ, zaťažujú naše cesty,“ dodal pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Pomôcť by podľa samospráv mohlo dobudovanie rýchlostnej cesty R7. Primátori sa spojili a prišli s petíciou. „Žiadame, aby rýchlostná cesta R7, ktorá je momentálne ukončená pred Dunajskou Stredou, pokračovala krížom cez naše územia, minimálne po Nové Zámky v prvej etape,“ vysvetľuje primátor Nových Zámkov Otokar Klein.

Dobudovanie R7 nie je podľa hovorcu ministerstva dopravy Ivana Rudolfa v schválenom programe projektov a ani prioritou číslo jeden. „Tento tlak vnímame skôr ako zbytočný, keďže máme vládou schválený harmonogram a pri príprave a výstavbe postupujeme podľa neho,“ tvrdí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny