Na hlavný obsah

SaS: Musíme vyslať signál, že pre zaočkovaných sa pandémia skončila

Strana je proti večernému zatváraniu prevádzok aj pre zaočkovaných.

SaS: Musíme vyslať signál, že pre zaočkovaných sa pandémia skončila
Na archívnej snímke zľava predseda SaS a minister hospodárstva SR Richard Sulík, predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková a podpredseda SaS a minister školstva Branislav Gröhling. Foto: TASR

Koaličná strana Sloboda a Solidarita (SaS) je pripravená diskutovať o návrhoch konzília odborníkov, no s niektorými z nich nesúhlasí. Ide napríklad o zatváranie prevádzok po desiatej hodine večer aj pre zaočkovaných, či zavedenie núdzového stavu a zákaz vychádzania. Informovala o tom strana v tlačovej správe.

Podľa liberálov je dôležité vyslať spoločnosti jasný signál, že pre zaočkovaných pandémia skončila.

„Konzíliu odborníkov sme navrhli viaceré opatrenia. Mnohé z nich akceptovali, avšak nedostali sme odpovede, prečo neboli akceptované iné. Napriek nízkemu podielu detí na hospitalizáciách nebol prijatý náš návrh znížiť ich váhu v automate tak, aby pri zachovaní maximálnej možnej bezpečnosti priniesol viac slobody,“ uviedla predsedníčka zdravotníckeho výboru NR SR Jana Bittó Cigániková (SaS).

„Taktiež nerozumieme, prečo sa konzílium nestotožnilo s návrhom SaS vysielať vo verejnoprávnej televízii denné reportáže a diskusie s odborníkmi na tému dezinformácií, ktoré sa najčastejšie objavujú na sociálnych sieťach a v spoločnosti. Nerozumieme, prečo chceme odmeňovať očkovaných, čo sa opakovane neosvedčilo, namiesto toho, aby sme motivovali tých, ktorí očkujú,“ dodala.

Minister školstva Branislav Gröhling už skôr v sobotu (6. 11.) nesúhlasil s návrhom konzília odborníkov dočasne zatvoriť školy v bordových a čiernych okresoch. „Nechceme trestať žiakov za to, že dospelí, ktorí sa mohli očkovať, tak neurobili. Jediný, kto môže pandemickú situáciu zlepšiť, sú práve oni. A to tak, že sa dajú zaočkovať a nebudú plniť lôžka v nemocniciach,“ uviedol.

Podľa strany tiež nie je riešenie povinné očkovanie rizikových skupín, pretože vzhľadom na akútny nedostatok pracovníkov na Slovensku to môže znamenať kolaps zdravotníctva a sociálnej starostlivosti.

„Považujeme v súčasnej situácii za rozumnejšie umožniť týmto rizikovým skupinám prísny režim OTP s denným bezplatným testovaním na pracoviskách a zároveň zvýšiť dôraz na vzdelávanie a informovanosť o pomere rizík a prínosov vakcinácie,“ uviedla Cigániková.

Podľa nej by bolo riešením tiež zverejňovanie rozšírených štatistík o mŕtvych a ľuďoch napojených na umelú pľúcnu ventiláciu v rozdelení na zaočkovaných a nezaočkovaných, otvorenie čakárne na tretiu dávku pre všetky vekové kategórie a maximálna sloboda pre zaočkovaných.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko