Na hlavný obsah

Šéfovia diplomacií G7 vyzvali Bielorusko na ukončenie migračnej krízy

Lukašenka obvinili, že organizuje nelegálnu migráciu.

Šéfovia diplomacií G7 vyzvali Bielorusko na ukončenie migračnej krízy
Na ilustračnej snímke migranti na hraniciach Poľska s Bieloruskom. Foto: TASR/AP

Ministri zahraničných vecí skupiny G7 vo štvrtkovom spoločnom vyhlásení naliehali na Bielorusko, aby ukončilo migračnú krízu na svojich hraniciach s Poľskom. Bielorusko pritom obvinili z bezcitného vytvárania patovej situácie a z ohrozovania ľudských životov, informovala agentúra AFP.

Šéfovia diplomacie z Británie, Francúzska, Japonska, Kanady, Nemecka, Spojených štátov a Talianska obvinili režim bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, že organizuje nelegálnu migráciu cez štátne hranice Bieloruska.

Zneužívanie nelegálnej migrácie

„Sme spojení našou solidaritou voči Poľsku, ako aj voči Litve a Lotyšsku, ktoré sú cieľom tohto provokatívneho zneužívania nelegálnej migrácie ako hybridnej taktiky… Vyzývame (Lukašenkov) režim, aby okamžite zastavil svoju agresívnu a vykorisťovateľskú kampaň, aby tak zabránil ďalším úmrtiam a utrpeniu,“ píše sa v spoločnom vyhlásení ministrov G7, pod ktoré sa podpísala aj Európska únia.

Podľa ministrov by mal byť medzinárodným organizáciám za účelom poskytnutia humanitárnej pomoci okamžite umožnený prístup k migrantom, ktorí uviazli v poľsko-bieloruskom pohraničí.

„Bieloruský režim sa týmto konaním snaží odvrátiť pozornosť od toho, že sústavne ignoruje medzinárodné právo, základné práva na slobodu i ľudské práva vrátane tých, ktoré majú samotní občania Bieloruska,“ píšu ministri vo vyhlásení.

Podľa Lukašenka nesie zodpovednosť Západ

Migračná kríza na hraniciach Bieloruska s Lotyšskom, Litvou a Poľskom, kam migranti prúdia od začiatku roka, sa prudko zhoršila 8. novembra. K poľským hraniciam sa z Bieloruska dostalo niekoľko tisícok ľudí a odmietajú opustiť danú oblasť.

Niekoľko tisíc migrantov prevažne z Blízkeho východu tak stanuje v blízkosti poľských hraníc v nádeji, že sa dostane do Európskej únie.

Európska únia obviňuje Minsk zo zámernej eskalácie napätia a vyzýva na uvalenie ďalších sankcií voči Bielorusku. Lukašenko vyhlásil, že za situáciu, naopak, nesú zodpovednosť samotné západné štáty, keďže ľudia utekajú pred vojnou rozpútanou vo svojej vlasti následkom konania Západu.  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet