Na hlavný obsah

Šeliga: Nahrávky uniknúť nemali, ale nemôžeme ich ignorovať

Podľa Kaliňáka by mala polícia záznamy zničiť.

Šeliga: Nahrávky uniknúť nemali, ale nemôžeme ich ignorovať
Foto: TASR/ koláž RTVS

Nahrávky z chaty nemali byť zverejnené. V relácii Rádia Slovensko Z prvej ruky sa na tom zhodli poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí) a Robert Kaliňák, člen predsedníctva strany Smer-SD.

„Nemalo to byť zverejnené, ale obsah nahrávok sa nedá zľahčovať,“ povedal Šeliga. Podľa neho mali byť nahrávky súčasťou vyšetrovania a verejnosť sa o nich mala dozvedieť až na verejnom pojednávaní. O ich zákonnom alebo nezákonnom vyhotovení má podľa neho rozhodnúť súd.

„Faktom je, že dnes o nich vie celé Slovensko a existuje tu podozrenie, že opozícia sa snaží chrániť svojich bývalých nominantov, ktorí sú vo väzbe,“ uviedol podpredseda strany Za ľudí.

Kaliňák má k zverejneniu nahrávok razantnejší postoj. „Polícia je povinná zničiť záznam, keď zistí, že tam nie sú ľudia, kvôli ktorým spustili to sledovanie,“ povedal. Podľa neho ak sa z nahrávok zistia iné skutočnosti, ktoré s účelom ich vyhotovenia nesúvisia,  tak treba začať nové vyšetrovanie.

Kaliňák odmieta svoje návštevy na chate komentovať. „Moje súkromné stretnutia sú mojou vecou. Nikto z nás by nebol spokojný, keby bolo niečo zverejnené z jeho súkromia, povedal. „Ak sa vládna koalícia rozhodla, že nechce dodržiavať zákony, tak nech ich zmení,“ uviedol.

Podľa Šeligu mali návštevy na chate jasný účel. „Páni išli na tú chatu, aby vyslali odkaz Gašparovi, Bödörovi a ďalším, že za nich bojujú,“ myslí si.

Ten, kto nahrávky zverejnil, by mal byť potrestaný

Nahrávky sa stali politickým nástrojom opozície aj koalície, stále však nie je jasné, ako sa dostali na verejnosť. K nahrávkam malo údajne prístup okolo 20 ľudí, cez ktorých mohli uniknúť do médií.

Šeliga je toho názoru, že vinník by mal byť potrestaný. „Samozrejme, že by mal byť potrestaný, ale nemôžeme sa tváriť, že tam nič nezaznelo,“ povedal. Podľa neho ide o verejný záujem a nemožno ignorovať „ak sa pán Kaliňák dohaduje s obvinenými, ako majú vypovedať.“

Šeligu by neprekvapilo, keby nahrávky zverejnil človek blízky Smeru, „Aby sme neboli prekvapení, že kto tie nahrávky zverejnil a mal k nim prístup,“ vyhlásil. Podľa neho ide o „dobrý marketing“ pre stranu Smer.

Gašparovi nepredĺžili väzbu

Najvyšší súd vo štvrtok (4. 11.) nepredĺžil väzbu bývalému policajnému prezidentovi Tiborovi Gašparovi, ktorý strávil za mrežami takmer rok. „Svedčí to o tom, že máme nezávislé súdy a nikto nie je vo väzbe dlhšie, ako by mal,“ okomentoval to Šeliga s tým, že vyšetrovanie stále pokračuje.

Kaliňák tvrdí, že Gašpar sa za mreže vôbec nemal dostať, pretože na jeho väzbu neexistovali žiadne dôvody. „Jediné, čo má polícia k dispozícii, sú výpovede kajúcnikov, ktorí sú sami páchateľmi závažnej trestnej činnosti,“ uviedol. Podľa neho ide o politickú kauzu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko