Na hlavný obsah

Silné dažde v Kanade si vyžiadali už štvrtú obeť

Krajina sa pripravuje na ďalšie intenzívne zrážky.

Silné dažde v Kanade si vyžiadali už štvrtú obeť
Na leteckej snímke sú škody spôsobené prudkým dažďom a zosuvmi pôdy na diaľnici Coquihalla neďaleko Hope v Britskej Kolumbii. Foto: TASR/AP

Záchranári našli na západe Kanady ďalšie tri telá po zosuvoch pôdy vyvolaných mimoriadne silnými búrkami zo začiatku týždňa. Celkový počet obetí sa tak už zvýšil na štyri, jeden človek je stále nezvestný.

Meteorológovia v nedeľu (21. 11.) varujú pred ďalšími silnými zrážkami v najviac zasiahnutej provincii Britská Kolumbia, kde sa úradom pomaly darí obnovovať dopravu na hlavných tepnách spájajúcich husto obývaný juh s odľahlejším severom provincie.

Vláda však naďalej obmedzuje predaj pohonných hmôt a snaží sa obnoviť prerušené dodávateľské reťazce.

Všetky štyri obete zomreli pri zosuve pôdy neďaleko mesta Lilloet, kde sa nahrnulo bahno na diaľnici a zmietlo niekoľko prechádzajúcich vozidiel. Telo jednej ženy sa podarilo nájsť už v pondelok (15. 11.), pozostatky troch mužov polícia vyslobodila v sobotu.

„Pokračovali sme v hľadaní v snahe nájsť štvrtého muža, ale meteorologické podmienky a stav na mieste nám prácu sťažujú,“ uviedla hovorkyňa miestnej polície.

Diaľnicu, na ktorej k nešťastiu došlo, sa cez víkend podarilo čiastočne sprejazdniť, úrady však púšťajú len osobné autá a vyzývajú vodičov, aby túto komunikáciu využívali len v nutných prípadoch, napríklad na návrat domov po evakuácii.

Pohonné hmoty a potraviny na prídel

Pre porušenie jedného z ropovodov a vlakových koridorov tiež obmedzujú možnosť nákupu pohonných hmôt na 30 litrov pri jednej návšteve čerpacej stanice. Opatrenie bude platiť do začiatku decembra. Kedy sa podarí naplno sprejazdniť niektoré cesty, je v tejto chvíli nejasné, píše server CBC.

Na sociálnych sieťach sa začali objavovať obrázky preriedených regálov v supermarketoch, úrady však tvrdia, že nedostatok tovaru nehrozí, ide iba o niektoré ťažkosti v dodávkach.

Problémy sú najmä so živočíšnymi produktmi, pretože pri záplavách uhynuli tisíce hospodárskych zvierat. Niektoré obchody preto obmedzujú množstvo mlieka, vajec či mäsa predávané jednému zákazníkovi.

Výstraha pokračuje

Búrka spôsobila na niektorých miestach obrovské škody. Len v meste Abbotsford, ktoré bolo na čas odstrihnuté od zvyšku sveta, ich experti odhadujú na asi miliardu kanadských dolárov (takmer 700 miliónov eur). Zásobovanie tam pritom naďalej musia do určitej miery obstarávať helikoptérami.

Meteorológovia varujú pred nebezpečenstvom ďalších silných búrok, ktoré oblasť zasiahnu v nedeľu a v pondelok (22. 11.). Mesto Prince Rupert na severnom pobreží Britskej Kolumbie by mohlo zaznamenať až 150 milimetrov zrážok, vo vyšších polohách sa očakáva silné sneženie.

Úrady tiež vyhlásili na viacerých miestach stav pohotovosti pre nebezpečenstvo ďalších záplav.

Búrkový systém v pondelok zrejme zasiahne miesta, ktoré sa stále zotavujú zo silných dažďov zo začiatku týždňa, podľa meteorológov však dovtedy búrka zoslabne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet