Na hlavný obsah

Situácia v Česku sa zhoršuje, v hre je aj vyhlásenie núdzového stavu

Sedemdňová incidencia dosiahla nové maximum.

Situácia v Česku sa zhoršuje, v hre je aj vyhlásenie núdzového stavu
Ilustračné foto - koronavírus v Česku. Foto: TASR/AP

Laboratória odhalili v Českej republike za posledných 24 hodín ďalších 18 004 infikovaných koronavírusom. Hospitalizovaných je 5 886 ľudí s covidom a takmer 850 z nich je vo vážnom stave. Vyplýva to z údajov českého ministerstva zdravotníctva.

Na nové maximum sa vyšplhala aj sedemdňová incidencia – zo 100 000 obyvateľov sa za uplynulý týždeň nakazilo 1 097 z nich. Oproti minulej strede (819) ide o takmer 34 percentný nárast.

Ministerstvo eviduje za stredu (24. 11.) zatiaľ 33 úmrtí súvisiacich s covidom, toto číslo však ešte môže rásť. Za utorok (23. 11.) bolo hlásených dovedna 104 úmrtí, deň predtým 102.

Spravodajský server iDNES.cz zároveň informoval, že z Prahy vyrazila okolo 06:30 ráno veľkokapacitná sanitka, ktorá má z Brna priviezť desať covidových pacientov napojených na kyslík. Dôvodom sú preťažené brnianske nemocnice, priblížil na twitteri pražský primátor Zdeněk Hřib.

Česká vláda podľa odchádzajúceho premiéra Andreja Babiša v piatok (26. 11.) prijme ďalšie proticovidové opatrenia. Predseda vlády ich rozsah zatiaľ bližšie nešpecifikoval, nevylúčil však ani vyhlásenie núdzového stavu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet