Na hlavný obsah

Slováci dostali odporúčanie necestovať do krajín južnej Afriky

Dôvodom je nový variant omikron.

Slováci dostali odporúčanie necestovať do krajín južnej Afriky
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/DPA

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR neodporúča Slovákom cestovať do regiónu južnej Afriky. Dôvodom je novoobjavený variant nového koronavírusu omikron. Rezort diplomacie o tom informuje na sociálnej sieti.

Odporúčanie necestovať sa týka Juhoafrickej republiky, Botswany, Namíbie, Lesotha, Eswatini (bývalé Svazijsko), Mozambiku a Zimbabwe.

„Letecké spojenie z/do regiónu je výrazne obmedzené,“ pripomína ministerstvo. Občanom SR zároveň odporúča využiť službu registrácie pred cestou do zahraničia.

V prípade, ak sa Slováci ocitnú v núdzi, rezort diplomacie odporúča kontaktovať pohotovostnú linku Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Pretórii alebo diplomatickej služby MZVEZ SR v Bratislave.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR vyzval ľudí, ktorí za posledných 14 dní navštívili potencionálne rizikové krajiny v súvislosti s variantom omikron, aby sa urýchlene nahlásili na e-mailovú adresu omikron@uvzsr.sk. Medzi takéto krajiny zaradil aj Izrael, Hongkong či Seychely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko