Na hlavný obsah

Slovenským tenistkám nestačilo ani víťazstvo nad Američankami. V Prahe do semifinále nepostúpia

Predtým podľahli Španielkam.

Slovenským tenistkám nestačilo ani víťazstvo nad Američankami. V Prahe do semifinále nepostúpia
Na snímke slovenská tenistka Viktória Kužmová sa raduje z víťazstva nad Američankou Shelby Rogersovou. Foto: SITA/AP

Slovenské tenistky už nemôžu postúpiť do semifinále na finálovom turnaji Pohára Billie-Jean Kingovej (bývalý Pohár federácie) v Prahe. Slovenský tenisový zväz (STZ) v stredu (3. 11.) popoludní na svojom webe oficiálne potvrdil, že tím kapitána Mateja Liptáka stratil už aj teoretickú šancu na postup z C-skupiny.

Po pondelkovej (1. 11.) prehre so Španielkami (1:2) sa slovenské tenistky vo svojom druhom dočkali v utorok (2. 11.) víťazstva nad favorizovanými Američankami. Zdolali ich 2:1, o slovenské body sa postarali Viktória Kužmová vo dvojhre a rovnaká hráčka spolu s Terezou Mihálikovou vo štvorhre.

Jedno z najväčších víťazstiev Sloveniek

Z historického pohľadu ide o jedno z najväčších víťazstiev Slovenska v bývalom Pohári federácie, keďže Američanky sú s 18 titulmi najúspešnejšou krajinou tejto najprestížnejšej ženskej tímovej tenisovej súťaže. Slovenky získali jediný celkový triumf v roku 2002.

Kužmová v súboji rebríčkovo druhých hráčok oboch tímov zdolala Shelby Rogersovú 6:4, 6:4 a spoločne s Mihálikovou si v debli poradili s americkým duom Caroline Dolehidová, CoCo Vandeweghová 6:2, 6:7 (5), 12:10.

O jediný americký bod sa postarala v dueli tímových jednotiek Danielle Collinsová, ktorá dovolila uhrať Anne Karolíne Schmiedlovej päť gemov /6:3, 6:2/. Bilancia 23-ročnej Kužmovej v niekdajšom Pohári federácie je aktuálne vo dvojhre 7:1, čo ostro kontrastuje s jej 175. priečkou v singlovom rebríčku WTA.

„Cítim sa vynikajúco. Milujem hrať za Slovensko. Dodáva mi to viac síl a energie ako na bežných turnajoch. Som veľmi šťastná, že v tejto tímovej súťaži sa mi tak darí,“ uviedla Viktória Kužmová na oficiálnom webe Pohára Billie Jean Kingovej.

Ani skvelý výkon Kužmovej v singli aj debli však nestačil Slovenkám na to, aby si uchovali šancu na víťazstvo v C-skupine a tým aj postup do semifinále. V prípade stredajšieho víťazstva Američaniek nad Španielkami 2:1 a pri rovnosti získaných bodov aj setov by o postupujúcom rozhodla vyššia percentáž získaných gemov a tú už Slovenky nemôžu mať lepšiu ako jeden z dvojice USA – Španielsko.

Lipták: Veľká smola

„Je to naozaj veľká smola, keď toto rozhodne o našom vyradení,“ povedal pre stz.sk Lipták pri prepočtoch jednotlivých ukazovateľov.

Do semifinále sa v Prahe dostanú iba víťazky každej zo štyroch skupín. Po druhom hracom dni zatiaľ žiadna z dvanástich účastníckych krajín nemá na konte dve víťazstvá a istotu postupu. Nemky sú s dvoma prehrami v D-skupine už mimo postupového boja.

Slovenky si na začiatku budúceho roka zahrajú v kvalifikácii o postup na finálový turnaj Pohára Billie Jean-Kingovej 2022. Meno súpera spoznajú 6. novembra o 14.00 h, keď v pražskej O2 aréne prebehne žreb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport