Na hlavný obsah

Slovinská vláda obnoví financovanie agentúry STA

Predchádzal tomu dlhší spor.

Slovinská vláda obnoví po dlhých sporoch financovanie národnej tlačovej agentúry STA. Vláda a vedenie agentúry v pondelok (8. 11.) podpísali dohodu o financovaní do konca tohto roka, uviedla agentúra DPA.

Tento rok dostane STA z verejných prostriedkov zhruba dva milióny eur. Za pozastavenie financovania STA kritizoval vládu premiéra Janeza Janšu napríklad aj Európsky parlament.

„Dohoda nie je ani pre jednu stranu výhrou či prehrou,“ uviedol výkonný riaditeľ STA Igor Kadunc. Redakcia tlačovej agentúry zmluvu privítala, uviedla však, že niektoré ustanovenia môžu otvoriť priestor väčšiemu vládnemu vplyvu na fungovanie STA.

Dohodu uzavrela vláda s agentúrou po tom, ako v septembri najvyšší súd nariadil kabinetu obnoviť verejné financovanie STA. Následne obe strany viedli spor o interpretáciu verdiktu. Vláda zastavila financovanie agentúry zo štátnych peňazí tento rok v januári pre nezhody smerom k hospodáreniu aj redakčnej politike.

Misia europoslancov v októbri v súvislosti s financovaním STA uviedla, že Janša sa snaží zvýšiť svoju kontrolu nad štátom aj tlačou. Premiér odmietol kritiku a europoslancom odkázal, že Slovinsko nie je žiadna kolónia.

Janša je na medzinárodnej úrovni priaznivcom maďarského premiéra Viktora Orbána či bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet