Na hlavný obsah

Sme rodina nepodporí reformu národných parkov

Nezradíme ľudí z vidieka, tvrdí Kollár.

Sme rodina nepodporí reformu národných parkov
Na snímke predseda Národnej rady SR (NR SR) Boris Kollár (Sme rodina). Foto: TASR

Koaličné hnutie Sme rodina sa rozhodlo, že nepodporí chystanú reformu národných parkov. Jeho predseda Boris Kollár v stredu (3. 11.) o novele zákona o ochrane prírody a krajiny rokoval so zástupcami vlastníkov pozemkov a s ľuďmi z regiónov, ktorých sa novela týka, informoval tlačový odbor hnutia.

,,Hnutie Sme rodina sa jasne vyjadrilo, že najprv si vypočujeme ľudí, ktorí  v týchto regiónoch žijú a až potom sa rozhodneme, či tento návrh podporíme,“ uviedol.

Hnutie pripravilo pozmeňovací návrh k novele, no ako uviedol Kollár, „ľudia odmietli aj takúto alternatívu a my stojíme za nimi.“ Sme rodina nepodporenie novely odôvodňuje tým, že by mala ľudí na vidieku negatívne ovplyvniť po ekonomickej i pracovnej stránke.

Hnutie uviedlo, že novelu by nepodporilo ani keby koaliční partneri podmienili tohto zákona výstavbou štátnych nájomných bytov. „Nevymeníme ich za byty, ani stavebný zákon, budeme stáť za ľuďmi z regiónu. Volili nás práve títo ľudia a my ich nezradíme,“ dodal Kollár.

Proti reforme národných parkov v stredu pred budovou parlamentu v Bratislave protestovali lesníci a obyvatelia vidieka. Novela zákona o ochrane prírody má zmeniť správu štátnych pozemkov v národných parkoch. Lesníci, poľovníci, súkromní vlastníci lesov a pozemkov, ale aj včelári a obyvatelia vidieka sa obávajú, že navrhované zmeny ich pripravia o prístup na pozemky, a tým aj o prácu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko