Na hlavný obsah

Sme rodina nezahlasuje za návrh opozície o referende, Blanár v ňom vidí riešenie spoločenského napätia

Peniaze z plánu obnovy podľa Kollára nie sú ohrozené.

Sme rodina nezahlasuje za návrh opozície o referende, Blanár v ňom vidí riešenie spoločenského napätia
Foto: RTVS

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) je za to, aby vláda Eduarda Hegera (OĽANO) robila reformy. Nemôžu mať však negatívny dosah na ľudí, ktorých sa dotýkajú. „Som za to, aby sme robili reformy, ale musíme to urobiť tak, aby sme nimi negatívne nezasiahli do života ľudí v tých regiónoch,“ uviedol Kollár v diskusnej relácií RTVS O 5 minút 12.

Na kritiku Michala Šipoša (OĽANO), ktorý sa vyjadril, že Kollár „robí opozičnú politiku vo vládnej limuzíne“, ale aj ostatných koaličných partnerov reagoval, že sa majú ísť pozrieť do regiónov. „Keď nerozumejú, prečo to robím, nech sa idú pozrieť do tých regiónov,“ uviedol.

Podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár Kollára kritizoval, že na verejnosti vystupuje proti reformám, no nevetuje ich. Líder Sme rodina však tvrdí, že plán pripraviť reformy je v programovom vyhlásení vlády, a tak ich nemôže vetovať. Nesúhlasí však s ich formou, tak ich hnutie nepodporuje.

Blanár tiež vyčítal koalícii, že podľa neho vláda nezvládla ich komunikáciu „Refomy sa najskôr komunikujú s tými, ktorých sa to týka v pripomienkovom konaní,“ uviedol.

Peniaze z plánu obnovy nie sú v ohrození, tvrdí Kollár

Blanár sa vyjadril, že váhaním koalície s reformami Slovensko môže prísť o viac ako 6 miliárd eur, ktoré štát má využiť v rámci plánu obnovy. „Peniaze z plánu obnovy nie sú ohrozené, buď sa na niečom dohodneme alebo sa relokujú a pôjdu niekde inde,“ ubezpečil Kollár.

Predseda parlamentu opätovne skritizoval súdnu reformu, ktorú pripravila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. „Súdna mapa nie je reforma, je to nezmysel,“ uviedol Kollár.

Podľa neho by riešenie mohlo priniesť nákup novej výpočtovej techniky pre súdy, zvýšenie platov vyšších súdnych úradníkov a navýšenie počtu sudcov. „Z 50 súdov ideme urobiť 30? Sme my normálni?“ konštatoval.

Blanár k nahrávkam: Ide o škandalózne odpočúvanie opozície

Podľa lídra Sme rodina boli uniknuté nahrávky z poľovníckej chaty získané legálnym spôsobom. „Vyšetrovatelia sa obrátili na sudcu, ktorý to povolil,“ povedal Kollár. Dodal však, že si myslí, že sudca bol „sprosto zavedený sudca.“ Podľa Kollára bolo jasné, že vyšetrovatelia chceli nahrať súkromné rozhovory vplyvných ľudí s advokátmi a nešlo o odhaľovanie pytliactva.

Kollár žiada potrestať toho, kto je zodpovedný za únik do médií. „Ten, ktorý to pustil do médií, by mal dostať 10-ročný trest,“ uviedol. „Pokým nebude zavretý prvý policajt za tieto úniky, tak tu nebude pokoj,“ dodal.

Blanár v súvislosti s únikom nahrávok hovoril o „škandalóznom odpočúvaní opozície.“ Tvrdí, že za vzniknutú situáciu by mal vyvodiť politickú zodpovednosť minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) a odstúpiť.

Kollár za opozičný návrh o referende nezahlasuje

Predseda parlamentu zdôraznil, že je za to, aby mali občania možnosť prostredníctvom referenda skrátiť volebné obdobie poslancom Národnej rady (NR) SR. Za opozičný návrh ústavného zákona však nezahlasuje. „Nebudem politicky podporovať Roberta Fica,“ povedal. Hnutie chce prísť s vlastným návrhom zákona o referende o predčasných voľbách.

Podľa Blanára je v spoločnosti cítiť napätie a frustráciu, za ktoré má byť zodpovedná vláda. Riešenie vidí v referende o predčasných voľbách. „Referendum bude ventilovať toto napätie v spoločnosti,“ uviedol.

Ako informoval podpredseda Smeru-SD, strana predložila prezidentke SR Zuzane Čaputovej dve petičné otázky. Nemyslí si, že by ich Ústavný súd mal zamietnuť. „My sme tie otázky položili na základe nálezu Ústavného súdu, to znamená, že prvá otázka hovorí o tom, či ste za to, aby sa novelizovala Ústava, a potom že ak teda bude novelizovaná Ústava, aby bolo vypísané referendum za skrátenie volebného obdobia,“ informoval Blanár.

Kollár: Nerozdeľujme spoločnosť

Podľa Kollára by zaočkovaní ľudia mali mať rovnaké práva ako tí, ktorí sa nedali zaočkovať. Predseda parlamentu podotkol, že vláda si nemôže dovoliť viac rozdeľovať spoločnosť.

„Poďme dať zaočkovaným slobodu, ale citlivo, aby sme nepoškodzovali práva,“ uviedol. O sprísňovaní opatrení by však mali rozhodnúť odborníci spolu s ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS) a ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (nom. OĽANO), tvrdí Kollár. Práve oni sú zodpovední za zdravotníctvo a pomoc podnikom pri opatreniach.

Smer-SD podľa Blanára podporí všetky opatrenia, ktoré pomôžu zlepšiť epidemiologickú situáciu, ale len ak pôjdu ruka v ruke s tým, že ľuďom bude poskytnuté odškodnenie podnikateľov, čo podľa Blanára vláda doteraz nezvládla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko