Na hlavný obsah

Sme rodina podporí reformu nemocníc, ak budú vzaté do úvahy pripomienky memoranda

To žiada zlepšenie ambulantného sektora.

Sme rodina podporí reformu nemocníc, ak budú vzaté do úvahy pripomienky memoranda
Na snímke členovia hnutia Sme rodina, v popredí predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Foto: TASR

Koaličné hnutie Sme rodina je ochotné podporiť chystanú reformu siete nemocníc, ak do nej ministerstvo zdravotníctva zapracuje pripomienky Memoranda za lepšie zdravotníctvo. Povedal to v utorok (30. 11.) predseda parlamentu a hnutia Boris Kollár na tlačovej konferencii s predstaviteľmi memoranda.

„Všetci si uvedomujeme, že zdravotnú reformu musíme urobiť, je potrebná. Ale musíme ju urobiť tak, aby slúžila ľuďom z regiónov,“ uviedol Kollár, ktorý sa postavil za memorandum.

Lekárski odborári sa obávajú rušenia lôžok

Predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský uviedol, že pri reforme sa ide zrušiť 11 000 akútnych lôžok. Ministerstvo však podľa neho nekonkretizovalo, ako sa majú lekári postarať o tých pacientov, ktorí sú teraz na uvedených lôžkach.

„Nemôžeme pacientom vysvetľovať, že nemáme voľné lôžka a posielať ich do inej nemocnice. To žiaden lekár nechce robiť,“ konštatoval. Visolajský dodal, že argumenty a pripomienky lekárov vzal do úvahy spomedzi všetkých poslaneckých klubov len klub Sme rodina.

Memorandum požaduje viacero bodov

Pod Memorandum za lepšie zdravotníctvo sa podpísali napríklad predseda LOZ Peter Visolajský, predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ján Lunter, podpredseda BBSK Ondrej Lunter, predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka, lekár BBSK Jozef Botka či primátorka mesta Zvolen Lenka Balkovičová.

Od ministerstva žiadajú, aby do reformy zdravotníctva zapracovalo ich desať požiadaviek. Podľa zástupcov memoranda je v súčasnosti na Slovensku rozbitá sieť ambulancií a situácia sa bude len zhoršovať.

Nemocnice sa rušiť nebudú, rezort zdravotníctva opäť ubezpečuje

Ako informovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová, ministerstvo nemá v pláne rušiť žiadnu z nemocníc. Lôžka, ktoré sa nevyužívali pred pandémiou, sa majú na základe presných analýz a dát pretransformovať na iný typ starostlivosti.

„Dlhodobo chorí pacienti sú v súčasnosti hospitalizovaní aj na akútnych lôžkach, ktoré ale primárne slúžia pre pacientov v akútnych stavoch. Navyše, nemocnica nedokáže takýmto pacientom zabezpečiť zdravotnú starostlivosť na čas potrebný na zotavenie, pretože potrebuje uprednostniť akútnych pacientov,“ priblížila súčasný stav Eliášová.

Cigániková: Požiadavky memoranda sú na mieste

„Reformu nemocničnej siete považujem za jednu z najdôležitejších reforiem na Slovensku. Mala sa urobiť už pred desiatimi rokmi. Ak nič neurobíme nemôžeme očakávať žiadnu zmenu,“ uviedla šéfka zdravotníckeho výboru NR SR Jana Bittó Cigániková (SaS).

„To, čo žiada memorandum, je namieste,“ dodala. Podľa nej rovnako žiadne zanikanie lôžok v dôsledku optimalizácie siete nemocníc nehrozí. „Štyridsať percent lôžok je dnes neobsadených, je v poriadku hovoriť o tom, že takéto lôžka sa majú zmeniť na lôžka dlhodobej starostlivosti, to ale neznamená, že zaniknú,“ tvrdí. Podľa nej by bola škoda, ak by si politici stanovili požiadavku schváliť reformy „spôsobom všetko alebo nič.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko