Na hlavný obsah

Smer-SD hovorí o vyhláškach, ktoré porušujú ľudské práva. Experti o tom presvedčení nie sú

Opozičná strana sa obrátila na Ústavný súd.

Smer-SD sa obráti na Ústavný súd (ÚS) pre vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva, ktoré zavádzajú nové opatrenia. Podľa vedenia strany porušujú základné ľudské práva a zavádzajú protiústavnú segregáciu. Experti o tom presvedčení nie sú.

V deň platnosti nových vyhlášok proti šíreniu koronavírusu zverejnil Smer-SD podanie na ÚS. Podľa predstaviteľov strany vyhlášky diskriminujú časť ľudí.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Obmedzenie vstupu do prevádzok a na hromadné podujatia ľuďom, ktorí nie sú zaočkovaní, neprekonali covid, ale majú test a sú zdraví, považujeme za diskriminačné,“ uviedol šéf Smeru Robert Fico.

Smer-SD žiada ÚS o okamžité pozastavenie platnosti vyhlášok. „Základný princíp spočíva v tom, že chcete izolovať zdravých. Ústava aj zákon o ochrane zdravia hovoria jasným spôsobom – izolovať je možné len chorých,“ skonštatoval exminister vnútra Robert Kaliňák.

Na posúdenie opatrení vlády proti šíreniu koronavírusu bolo od začiatku pandémie od minulého roka podaných takmer 90 podaní a 82 z nich ÚS odložil alebo odmietol.

Aktuálne má ešte ÚS prerokovať tri podania. Právo odlišovanie osôb podľa konkrétnych daností nepripúšťa. Neznamená to však, že nesmie rôzne upraviť postavenie viacerých kategórií ľudí.

„Nerovnosť neznamená diskrimináciu, pretože na to, aby sa preukázala diskriminácia, je potrebné vlastne posúdiť akýkoľvek účinok právneho predpisu,“ hovorí ústavný právnik Kamil Baránik.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko