Na hlavný obsah

Sopka na ostrove La Palma stále nie je pokojná, erupcia trvá už 71 dní

Opäť zaznamenali aj otrasy.

Sopka na ostrove La Palma stále nie je pokojná, erupcia trvá už 71 dní
Na snímke erupcia sopky Cumbre Vieja na Kanárskych ostrovoch. Foto: TASR/AP

Erupcia sopky na španielskom ostrove La Palma na Kanárskych ostrovoch, ktorá trvá už desať týždňov, neustáva a zrejme sa stane najdlhšou erupciou na tomto Kanárskom ostrove za 500 rokov.

V nedeľu (28. 11.) začalo zo sopky magma vyvetrať ďalšou puklinou a z leteckých záberov z nedeľnej noci je vidieť, že sa vytvorili dva nové prúdy lávy. Informoval o tom v pondelok (29. 11.) denník El País.

„Žiaľ, predpoveď je, že erupcia v krátkom čase neskončí,“ oznámil novinárom v nedeľu Francisco Prieto z krízového štábu. Podľa neho je pravdepodobné, že chrlenie magmy potrvá viac ako 84 dní, čo bola doteraz najdlhšia erupcia na ostrove z roku 1585. V pondelok (29. 11.) je 71. deň súčasnej erupcie.

Sopka masívu Cumbre Vieja, ktorej erupcia sa začala 19. septembra, minulý týždeň po niekoľkých dňoch relatívneho pokoja opäť nabrala na sile. Vytvoril sa nový lávový jazyk, ktorý okrem iného zničil fotovoltickú elektráreň a veľký cintorín, ktorý už predtým zasypala masa sopečného popola.

Sopka chrlí Peleine vlasy

Neslabne ani seizmická aktivita sopky. V pondelok ráno zaznamenali dve zemetrasenia o sile 4, 8 stupňov, doteraz najsilnejšie otrasy počas tejto erupcie mali silu päť stupňov.

Novým fenoménom, z ktorého majú experti podľa denníka El Mundo obavy,  drobné úlomky vulkanického skla, ktorým sa hovorí Peleine vlasy, podľa bohyne sopiek a ohňa z havajskej mytológie. Niektoré vlákna majú priemer menší ako milimeter. Môžu sa šíriť vzduchom niekoľko kilometrov ďaleko a spôsobiť podráždenie pokožky či očí.

Láva zo sopky na ostrove La Palma za desať týždňov zaplavila vyše 1 150 hektárov, zničila vyše dvetisíc budov a mnoho banánovníkových plantáží. Erupcia si zatiaľ vyžiadala jednu nepriamu obeť, pred dvoma týždňami zomrel starší muž, ktorý odstraňoval sopečný popol zo svojho domu.

Miestne úrady evakuovali počas erupcie na 3 000 ľudí a opakovane vyhlasujú pre niektoré obce odporúčania nevychádzať z domu či vychádzať iba s respirátormi pre zhoršenú kvalitu vzduchu. V hoteloch je teraz ubytovaných na 520 ľudí, ktorí prišli o dom či sa doň nemôžu vrátiť a nemajú inú možnosť bývania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet