Na hlavný obsah

Spojené štáty uvalili nové sankcie súvisiace s plynovodom Nord Stream 2

Tentokrát sú sankcie namierené na spoločnosť Transadria.

Spojené štáty uvalili nové sankcie súvisiace s plynovodom Nord Stream 2
Na snímke loď Fortuna, ktorá ukladá potrubie plynovodu Nord Stream 2. Foto: RTVS

Spojené štáty v pondelok (22. 11.) oznámili ďalšie sankcie súvisiace s plynovodom Nord Stream 2. Tie sú tentokrát nasmerované na spoločnosť Transadria, ktorá na plynovode pracovala a na jej loď. Informovala o tom agentúra AP.

Američania sa neúspešne pokúšali zastaviť alebo spomaliť stavbu plynovodu, ktorý má transportovať plyn z Ruska do Nemecka. Dôvodom sú obavy, že Rusko tak získa v Európe väčší vplyv.

Ruskom kontrolovaný plynárenský gigant Gazprom vlastní plynovod spolu s viacerými európskymi krajinami, ktoré do projektu investovali. Spojené štáty sa vlani v lete dohodli s Nemeckom, kľúčovým spojencom NATO, že umožnia dokončenie plynovodu bez uvalenia sankcií na nemecké záujmy súvisiace s projektom.

Pondelňajší (22. 11.) krok sa týka spoločnosti Transadria Limited a jedného z jej plavidiel, ktoré pracovali na projekte Nord Stream. Štátny tajomník Antony Blinken vo vyhlásení uviedol, že Bidenova administratíva v súčasnosti uvalila sankcie na osem osôb a 17 plavidiel spojených s plynovodom.

Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že krajina by mohla rýchlo zvýšiť dodávky zemného plynu do Európskej únie, keď nemecké regulačné orgány povolia spustenie nového plynovodu. Ceny energií v Európe, ktorá dováža väčšinu zemného plynu z Ruska, prudko vzrástli, čo spôsobilo problémy podnikom aj domácnostiam.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet