Na hlavný obsah

Sprísnenie interrupčného zákona Slováci nepodporujú, ukázal prieskum

Podľa nich nie je potrebná ani lehota na rozmyslenie.

Súčasný zákon o interrupciách by sa podľa Slovákov nemal sprísňovať. Vyplýva to z výsledkov prieskumu agentúry AKO, ktorý v utorok (2. 11.) odprezentovala šéfka parlamentného zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS). Prieskum sa uskutočnil od 21. do 25. októbra na vzorke 1 000 respondentov.

So sprísnením súčasnej legislatívy súhlasí len 7,9 % opýtaných. Podľa 32,1 % respondentov by sa zákon nemal meniť a podľa 30,5 % ľudí by sa mala potratová politika ešte viac uvoľniť.

Až 40,7 % respondentov si myslí, že nie je potrebná ani zákonom stanovená lehota na rozmyslenie (v súčasnosti 48 hodín). Podľa 26,7 % opýtaných potrebná je.

Takmer dve tretiny spomedzi respondentov tiež súhlasia s tým, že štátne nemocnice by mali mať povinnosť vykonať interrupciu (44,3 % áno a 29,7 % asi áno).

Pri prieskume o potratovej tabletke až 46,3 % ľudí uviedlo, že nevie odpovedať na túto tému. Z tých, ktorí odpovedať vedeli, súhlasí 74,8 % so zavedením medikamentóznej formy interrupcie.

Parlament má na súčasnej schôdzi parlamentu rozhodnúť o zákone o pomoci tehotným ženám. Niektorí poslanci tvrdia, že zákon z dielne Anny Záborskej (OĽANO) sťažuje prístup k interrupciám.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko