Na hlavný obsah

Štáb RTVS nakrúcal v červenej ambulancii, kde liečia pacientov monoklonálnymi protilátkami

Pomáhajú pacientom v počiatočných štádiách covidu.

Monoklonálne protilátky, podpornú liečbu covidu, dostali na Slovensku už viac ako dve tisícky pacientov. Podávajú ich v štyridsiatich nemocniciach. Mnohé zriadili špeciálnu červenú ambulanciu. Štáb RTVS nakrúcal v jednej z nich.

Prvé skúsenosti lekárov ukazujú, že monoklonálne protilátky pomáhajú a väčšina pacientov s počiatočným štádiom covidu sa do nemocníc nedostala. Musia ich však podať do desiatich dní od pozitívneho testu.

Protilátky môže dostať pacient zaočkovaný aj nezaočkovaný, no nie automaticky každý pozitívny. Musí byť starší ako 65 rokov alebo mladší s vážnymi ochoreniami.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Po novom netreba výmenný lístok od všeobecného lekára, stačí prísť s pozitívnym PCR testom z nemocnice. O tom, komu monoklonálne látky podajú, rozhoduje lekár v špeciálnej ambulancii na mieste.

Samozrejme každý liek môže mať nežiaduce účinky, vedľajšie účinky. Môže byť dýchavica, môže byť zimnica, môže byť horúčka, zrýchlená činnosť srdca,“ hovorí Hedviga Molnárová, lekárka v špecializovanej ambulancii FNsP Nové Zámky.

Účinok je do 24-48 hodín. Sú to vlastne protilátky, ktoré sa naviažu na vírus a zabraňujú väzbe na tie bunky, čiže zabraňujú infekcii,“ vysvetľuje Alena Tamaškovičová z Centra pre podávanie monoklonálnych protilátok v Nových Zámkoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko