Na hlavný obsah

Štáb RTVS zisťoval, čo by pomohlo zvýšiť potravinovú sebestačnosť Slovenska

Podpora pre pestovateľov má stúpnuť.

Poľské jablká, čínsky cesnak či egyptské zemiaky. Plodiny bežne dostupné na pultoch našich predajní. V produkcii zeleniny a ovocia Slovensko sebestačné nie je. O podpore sa hovorí už roky, no v praxi sa to neodráža.

Zeleninu a zemiaky pestujú aj v okolí Veľkého Bielu. Konkurovať zahraničným produktom na slovenských pultoch je však problém – tie zahraničné sú neraz lacnejšie, aj keď ich sem treba doviezť.

„Podpora na plodiny u nás je oveľa nižšia ako v okolitých štátoch, proste my vyrábame za vyššie peniaze lebo oveľa menej podpory dostávame než okolité štáty,“ hovorí pestovateľ Michal Szalay.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Do pestovania zeleniny, zemiakov, ovocia či viniča sa preto farmári u nás nehrnú. Štát to chce zmeniť. V rokoch 2023 až 2027 majú pomôcť viac ako 4 miliardy eur z európskeho rozpočtu.

„Od roku 2023 nebudeme zaostávať v podporách za susednými štátmi. Budú jedny z najväčších v Európskej únii, podstatne vyššie ako sú teraz. A takisto podpora integrovanej produkcie alebo ekologickej produkcie pôjde podstatne hore,“ hovorí Ján Pokrivčák, riaditeľ Inštitútu poľnohospodárskej politiky na ministerstve poľnohospodárstva. Pestovatelia to tak optimisticky nevidia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko