Na hlavný obsah

Štáty WHO rokujú, ako predchádzať novým pandémiám

Niektorí volajú po medzinárodne záväznej zmluve.

Štáty WHO rokujú, ako predchádzať novým pandémiám
Na snímke generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: TASR/AP

Príprava základov novej dohody upravujúcej, ako lepšie v budúcnosti predchádzať budúcim pandémiám, je hlavným cieľom v pondelok (29. 11.) zahájeného mimoriadneho zhromaždenia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Šéf organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus vyzval na prijatie záväznej medzinárodnej zmluvy, s ktorou však už existujúci návrh záverečnej rezolúcie nepočíta pre zjavný nesúhlas niektorých kľúčových štátov, podotýka agentúra AP.

Podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej je potrebné zabezpečiť pre WHO „spoľahlivé financovanie“, pričom jednotlivé členské štáty by mali svoje príspevky navýšiť.

Silnejšia spolupráca

„Výskyt veľmi zmutovaného variantu omikron podčiarkuje, ako veľmi je naša situácia nebezpečná a neistá,“ povedal Tedros na prevažne virtuálnom zhromaždení. „Omikron ukazuje, prečo svet potrebuje novú dohodu o pandémiách,“ uviedol.

Náš súčasný systém odrádza krajiny od toho, aby upozorňovali ostatných na hrozby, ktoré nevyhnutne prídu aj k ich brehom,“ dodal s tým, že Juhoafrická republika a Botswana, kde sa omikron prvýkrát podarilo objaviť, by mali zožať chválu od ostatných krajín, a nie vzápätí čeliť cestovným reštrikciám.

Návrh novej dohody, ktorá by mohla vstúpiť do platnosti na jar roku 2024, sa zaoberá napríklad zdieľaním údajov medzi štátmi, okrem iného v súvislosti s genetickými informáciami rôznych novovznikajúcich vírusov či o vakcínach.

Členské štáty EÚ a niekoľko ďalších chcú, aby sa WHO zhodla na medzinárodnej zmluve, s čím však nesúhlasia Spojené štáty a niektoré ďalšie krajiny. Zmluva by totiž podľa nich bola medzinárodne záväzným dokumentom, ktorý by mohol podliehať nutnosti ratifikácie v jednotlivých štátoch, kde by dohoda mohla čeliť politickým prekážkam, píše agentúra Reuters.

Merkelová: Treba zlepšiť prevenciu

„Katastrofické dopady pandémie covidu na zdravie a ekonomiku nám musia slúžiť ako lekcia,“ povedala vo svojom vystúpení Merkelová. „Vírusy neuznávajú štátne hranice. Preto by sme mali prijať opatrenia, ktoré sa musia prijať na zlepšenie prevencie, včasného odhaľovania a reakcie, a to medzinárodne záväzným spôsobom,“ dodala kancelárka.

Britský vyjednávač Simon Manley zverejnil na twitteri návrh textu, na ktorom sa podľa neho členské krajiny WHO zhodli, a ktorý považuje za doležitý krok ku konečnej dohode.

Dokument nehovorí o uzavretí medzinárodnej zmluvy, vyzýva však na vytvorenie „medzivládneho vyjednávacieho orgánu“, na základe ktorého by členské štáty WHO rokovali o prípadnej dohode na zlepšení boja proti budúcim pandémiám.

Mimoriadne zasadnutie bude trvať do stredy (1. 12.). Všetky dohody na úrovni OSN však zvyčajne trvá prerokovať a uviesť do chodu mesiace, ak nie roky, podotýka Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet