Na hlavný obsah

Stovky zdravotníkov podpísali výzvu na očkovanie: Najhoršie nás čaká

Výzvu doteraz podpísalo viac ako 1 300 zdravotníkov.

Stovky zdravotníkov podpísali výzvu na očkovanie: Najhoršie nás čaká
Infektológ Peter Sabaka počas tlačovej besedy na tému: verejná výzva zdravotníkov z nemocníc verejnosti na podporu očkovania proti ochoreniu COVID-19. Foto: SITA

Epidemická situácia na Slovensku je zlá, lekári apelujú na ľudí, aby sa dali zaočkovať proti ochoreniu COVID-19. Výzvu doteraz podpísalo viac ako 1 300 zdravotníkov.

„Nemocnice sa plnia ľuďmi, ktorí v nich dnes nemuseli byť. Nezriedka to končí tak, že im už nedokážeme pomôcť. Je to neopísateľný pocit bezmocnosti a zúfalstva,“ prečítal z výzvy infektológ Peter Sabaka. Zdôraznil, že úmrtia neočkovaných pacientov sú nielen predčasné, ale najmä zbytočné.

Zdravotníci tiež upozorňujú na to, že pre preplnené lôžka sa čoraz viac obmedzuje starostlivosť o necovidových pacientov. „Očkovaním môžeme zabrániť aj nadbytočným úmrtiam na iné diagnózy,“ zdôrazňujú.

„Všetci, ktorí ešte stále váhate nad tým, či sa dáte zaočkovať proti ochoreniu COVID-19. My zdravotníci a zdravotníčky pracujúci na covid oddleniach po celom Slovensku vás prosíme o vašu dôveru a pomoc. Dôsledky covidu máme denne pred očami. Ľudia s ťažkým priebehom umierajú v našich rukách,“ uvádzajú zdravotníci vo výzve s tým, že očkovanie nie je politická, ale medicínska otázka.

V stave veľkej fyzickej a psychickej vyčerpanosti a s obavami z toho, že nás ešte čaká to najhoršie vás žiadame, aby ste sa dali zaočkovať,“ prosia lekári. Dodávajú, že v súčasnosti používané vakcíny sú overené a bezpečné a vedľajších účinkov sa netreba obávať. Naopak, je veľa dôvodov obávať sa ťažkého priebehu ochorenia.

Lengvarský podporuje sprísnenie opatrení

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) sa zdravotníkom poďakoval za prácu, ktorú vykonávajú. „Veľmi oceňujem prístup všetkého zdravotníckeho personálu na Slovensku, ktorú túto situáciu zvláda.“

Minister sa v pondelok (8. 11.) na Úrade vlády SR zúčastní rokovania o návrhoch konzília odborníkov na sprísnenie protiepidemických opatrení. „Verím, že opatrenia, ktoré navrhlo konzílium, budú akceptované,“ uviedol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko