Na hlavný obsah

Súd EÚ spochybnil ďalší poľský zákon obmedzujúci nezávislosť justície

Poľsko vníma rozhodnutia ako zásah do jeho suverenity.

Súd EÚ spochybnil ďalší poľský zákon obmedzujúci nezávislosť justície
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Poľský zákon umožňujúci ministrovi spravodlivosti bez jasných pravidiel dočasne prideľovať sudcov k vyšším trestným súdom porušuje právo Európskej únie. K takémuto záveru v utorok (16. 11.) dospel Súdny dvor EÚ.

Podľa neho poľská prax dostatočne nezaručuje nezávislosť sudcov od politickej moci. Únijný súd už v posledných rokoch spochybnil viaceré poľské zákony, ktoré podľa neho obmedzujú nezávislosť justície.

Na sudcov v Luxemburgu sa obrátil varšavský súd s otázkou, či je zloženie poľských súdov v súlade s únijným právom po tom, ako k nim minister bez udania dôvodov delegoval sudcov.

Podľa súdu EÚ by mal minister, ktorý je zároveň generálnym prokurátorom, svoje rozhodnutie vždy odôvodniť. Rovnako by malo byť možné sa proti nemu odvolať.

„Požiadavka nezávislosti súdov totiž vyžaduje, aby pravidlá pre takúto delegáciu poskytovali potrebné záruky, aby sa zabránilo akémukoľvek riziku, že bude použitá ako prostriedok politickej kontroly nad obsahom súdnych rozhodnutí, najmä v trestnej oblasti,“ zdôvodnil súd svoje rozhodnutie.

Napätá situácia

Utorkový verdikt je súčasťou niekoľkoročného sporu o nezávislosť poľskej justície, ktorý vedú s vládou vo Varšave únijné inštitúcie. Súd EÚ pred mesiacom spochybnil preradenie sudcov kritických ku spornej poľskej justičnej reforme na nižšie súdy bez ich súhlasu.

Na konci októbra potom udelil Varšave pokutu milión eur denne za to, že neukončila činnosť disciplinárneho orgánu trestajúceho sudcu.

Poľská vláda sa skorším verdiktom únijného súdu podriadila len čiastočne a označuje ich za zásahy do suverenity krajiny. Poľský ústavný súd navyše vyostril spor s Bruselom svojím októbrovým rozhodnutím spochybňujúcim nadradenosť práva EÚ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet