Na hlavný obsah

Súd v USA oslobodil mladíka, ktorý zastrelil dvoch ľudí

Podľa súdu konal v sebaobrane.

Súd v USA oslobodil mladíka, ktorý zastrelil dvoch ľudí
Na snímke oslobodený Kyle Rittenhouse počas vyhlásenie neviny. Foto: SITA/AP

V Spojených štátoch sa skončil ďalší ostro sledovaný súdny proces. Porota v štáte Wisconsin rozhodla, že mladík, ktorý počas vlaňajších protestov za rasovú spravodlivosť zastrelil dvoch mužov, je nevinný vo všetkých bodoch obžaloby.

Oslobodený ladík Kyle Rittenhause sa po vynesení rozsudku zrútil na zem, neskôr plakal a objímal sa so svojím právnikom. Porota o jeho nevine rozhodovala tri dni a nakoniec dala za pravdu obhajobe, ktorá tvrdila, že iba 17-ročný tínedžer strieľal v sebaobrane. Za zabitie dvoch mužov mu hrozilo doživotné väzenie.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Podľa prokurátora bol Rittenhouse agresor, ktorý sa s poloautomatickou zbraňou rozhodol brániť demonštráciám, ktoré vypukli v Kenoshe po tom, čo tu polícia postrelila afroameričana Jacoba Blaka.

„Sme veľmi spokojní s verdiktom. Boli chvíle, keď sme o výsledku pochybovali. Kyle tu nie je. Je na ceste domov. Chce pokračovať vo svojom živote,“ uviedol Rittenhouseov obhajca Mark Richards.

Rozsudok ihneď vyvolal veľké vášne. Časť Američanov tvrdí, že argument, že mladík strieľal v sebaobrane, je absurdný a jeho oslobodenie považujú za dôkaz, že americký právny systém nefunguje. Iní zase hovoria o nevinnom tínedžerovi, ktorý chcel brániť poriadok a ktorého napadli agresívni demonštranti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet