Na hlavný obsah

Sulík hovorí o pandémii nezaočkovaných: Očkovaní dostanú slobodu navyše

Pellegrini by testoval protilátky.

Sulík hovorí o pandémii nezaočkovaných: Očkovaní dostanú slobodu navyše
Peter Pellegrini a Richard Sulík v diskusnej relácii O 5 minút 12. Foto: RTVS

Pandémia koronavírusu sa stala pandémiou nezaočkovaných. V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to v nedeľu (14. 11.) prízvukoval minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Vláda preto pri úprave opatrení počíta so zvýhodením zaočkovaných.

„Nejdeme obmedzovať, ideme dávať očkovaným slobodu navyše,“  povedal Sulík s tým, že napríklad aj v čiernych okresoch budú môcť byť otvorené podniky pre tých, ktorí covid prekonali alebo sú zaočkovaní.

Budú zverejňovať percento nezaočkovaných medzi úmrtiami

Predseda mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini vládu vyzval, aby jasne povedala, či zmyslom opatrení je brániť nákaze, alebo motivovať ľudí k očkovaniu. Upozornil, že ani očkovanie nie je 100 percentnou ochranou pred nákazou.

Sulík pripustil, že platnosť COVID pasu sa skráti zo súčasných 12 na 9 mesiacov, keďže protilátky po čase slabnú.

Zároveň dodal, že dôležitý dnes nie je tak počet nových prípadov nákazy, ako počet hospitalizovaných a úmrtí. „Na poslednej vláde sme sa dohodli, že budeme zverejňovať percento očkovaných a neočkovaných medzi mŕtvymi,“ povedal Sulík. Tvrdí, že 88 až 95 percent ľudí, ktorí covidu podľahli, neboli zaočkovaní.

Pellegrini so zverejňovaním údajov súhlasí. Myslí si, že sa tak malo stať už skôr. „Mesiace vás vyzývame, aby ste zverejňovali, koľko z ľudí, ktorí ležia na JIS, na pľúcnej ventilácii, sú a koľkí nie sú zaočkovaní.“

Percento zaočkovaných vo vybraných európskych krajinách v porovnaní s počtom denných úmrtí na jeden milión obyvateľov.
Percento zaočkovaných vo vybraných európskych krajinách v porovnaní s počtom denných úmrtí na jeden milión obyvateľov.Foto: ,Ourworldindata.org/RTVS
Foto: ,Ourworldindata.org/RTVS

Predseda Hlasu tiež hovorí,  že na Slovensku sa podcenila liečba pacientov s ochorením COVID-19. Predseda liberálov reagoval, že liečba protilátkami je extrémne drahá. „To sú milióny eur na niekoľko tisíc dávok. Očkovanie je oproti liečbe extrémne lacné,“ povedal.

„Vy sa musíte postarať aj o tých, ktorí sa nedali zaočkovať. Vašou povinnosťou je kúpiť tie lieky,“ vyčítal mu Pellegrini.

Sulík uviedol, že na nezaočkovaných „sa nevykašľú“. Práve oni momentálne zapĺňajú nemocnice. „Mnoho neočkovaných sa nedostane k riadnym operáciám. Umierajú, pretože nezaočkovaní plnia nemocnice,“ zdôraznil.

Nezaočkovaným by sa mali podľa Pellegriniho ponúknuť testy na protilátky a následne by vakcináciu zvážili.

Reformy a referendum

Vláda cez týždeň posunula do druhého čítania reformu zdravotníctva. Bez hlasov Sme rodina ju podporilo 76 poslancov. Naopak, hlasovanie o reforme národných parkov zákonodarcovia odložili.

Sulík je presvedčený, že napokon bude schválená aj táto reforma. A to aj bez hlasov poslancov hnutia Borisa Kollára. „A prejde aj každá ďalšia,“ povedal predseda SaS.

„Máme najnedôveryhodnejšiu vládu v histórii a táto vláda chce robiť reformy,“ kritizuje Pellegrini. Vládu vyzval, aby zmenila ústavu tak, aby bolo možné skrátenie volebného obdobia na základe referenda.

Sulík reagoval, že vo vnútri strany majú na referendum rozličné názory. Osobne je však za referendum. „Ľudia, aj keď sa nám to nemusí páčiť, majú mať možnosť vstúpiť do procesu. Nemá to byť – vyhraj voľby a môžeš všetko,“ povedal. Zároveň dodal, že na koaličnej rade budú proti, ale nebudú vetovať a plánujú to nechať na rozhodnutí poslancov NR SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko