Na hlavný obsah

Švajčiari podľa prvých odhadov podporili v referende covidové certifikáty

Podľa odhadov s nimi súhlasí 60 % voličov.

Švajčiari podľa prvých odhadov podporili v referende covidové certifikáty
Kontrola covidových pasov vo Švajčiarsku. Foto: TASR/AP

 Voliči vo Švajčiarsku sa v nedeľu (28. 11.) podľa prvých odhadov vyslovili v referende za zachovanie covidových certifikátov, ktorými musia ľudia preukazovať, že sú očkovaní proti covidu-19, prekonali ho, alebo majú negatívny test.

Okrem toho sa v nedeľu (28. 11.) v krajine hlasovalo aj o zlepšení pracovných podmienok opatrovateľov či spôsobe voľby sudcov najvyššieho súdu.

Hlasovanie si vynútili odporcovia

Ľudové hlasovanie si petíciou vynútili odporcovia covidového certifikátu. Jeho predkladanie kvôli vstupu do reštaurácií či na hromadné akcie totiž považujú za neprimerané. Podľa nich toto opatrenie rozdeľuje krajinu a zavádza nepriamo vakcinačnú povinnosť.

Spolok Priatelia ústavy, ktorý referendum vyvolal, hovorí v súvislosti s covidovým pasom o „zdravotnom apartheide“. Podľa prvotnej prognózy inštitútu pre výskum verejnej mienky gfs. bern sa ale za zachovanie certifikátov vyslovilo vyše 60 percent voličov.

Pri hlasovaní o budúcnosti covidového zákona, ktorý obsahuje zmienku o certifikátoch, sa rozhodovalo aj o uvoľnení vládnej pomoci podnikom a pracovníkom, ktorých obmedzenia zasiahli.

Vo Švajčiarsku, ktoré má zhruba 8,6 miliónov obyvateľov, v posledných týždňoch rastie počet infikovaných koronavírusom. Od polovice októbra do polovice novembra v priemere pribúdalo približne 5 200 pozitívnych denne.

Švajčiarska vláda ale zatiaľ žiadne nové opatrenia neprijala. Podľa agentúry AP okrem iného preto, aby nepodporila odporcov svojej covidovej politiky v dnešnom referende. „V tomto momente je situácia pod kontrolou,“ povedal v stredu (24. 11.) minister zdravotníctva Alain Berset.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet