Na hlavný obsah

Švédsky parlament znovu zvolil Anderssonovú za premiérku

Stala sa prvou ženou, ktorá sa postaví na čelo Švédska.

Švédsky parlament znovu zvolil Anderssonovú za premiérku
Magdaléna Anderssonová je prvou ženou v dejinách, ktorá sa stala predsedníčkou švédskej vlády. Foto: TASR

Švédsky parlament v pondelok (29. 11.) opäť zvolil sociálnu demokratku Magdalénu Anderssonovú za premiérku. Anderssonová bola predsedníčkou švédskej vlády parlamentom potvrdená už minulý týždeň v stredu (24. 11.).

Len niekoľko hodín potom však rezignovala, keď poslanci neodsúhlasili vládny návrh rozpočtu a podporili naopak opozičný návrh. Anderssonová sa stala prvou ženou v premiérskej funkcii v histórii Švédska.

Anderssonovú k odstúpeniu z premiérskej funkcie minulý týždeň prinútilo rozhodnutie koaličnej strany Zelených vládu opustiť. Predseda parlamentu Andreas Norlén však v piatok (26. 11.) oznámil, že politička dostane druhú šancu zostaviť vládu, v tomto prípade menšinovú, čisto sociálnodemokratickú.

V pondelok (29. 11.) Anderssonovú v 34-člennom parlamente podporilo 101 poslancov, 173 zákonodarcov bolo proti a 75 poslancov sa zdržalo hlasovania.

Anderssonová na svoje zvolenie nepotrebovala súhlas väčšiny poslancov, zároveň však potrebovala, aby väčšina nehlasovala proti nej. Podľa agentúry AP sa očakáva, že kabinet bude vymenovaný v utorok (30. 11.).

Doterajšia ministerka financií Anderssonová vo funkcii nahradila premiéra Stefana Löfvena, ktorý 10. novembra podal demisiu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet