Na hlavný obsah

Svetoví lídri sa dohodli, že do roku 2030 zastavia odlesňovanie

K dohode o zastavení odlesňovania sa má pripojiť cez 100 krajín.

Svetoví lídri sa dohodli, že do roku 2030 zastavia odlesňovanie
Na ilustračnej snímke lesná kalamita - na snímke popadané stromy po víchrici. Foto: RTVS

Svetoví lídri sa v utorok (2. 11) chystajú na klimatickej konferencii COP26 podpísať dohodu, v ktorej sa zaviažu, že do roku 2030 zvrátia úbytok svetových lesov.

K dohode sa má pripojiť viac ako 100 štátov vrátane Brazílie, Indonézie a Konžskej demokratickej republiky, na území ktorých sa rozkladajú rozsiahle tropické lesy. Informovala o tom stanica BBC a agentúra Reuters.

V dohode sa krajiny hodlajú zaviazať k poskytnutiu zhruba 19,2 miliardy dolárov z verejných aj súkromných zdrojov na ochranu a obnovu lesov, boj s požiarmi a podporu pôvodných obyvateľov. Na území štátov, ktoré sa chystajú pristúpiť k dohode, leží spolu asi 85 percent svetových lesov.

Vlády 28 krajín sa tiež chcú zaviazať k eliminovaniu negatívneho vplyvu svetového obchodu s potravinami, ako sú palmový olej, sója či kakao, na úbytok lesov.

Spojené štáty, Spojené kráľovstvo, Nórsko, Nemecko, Holandsko a 17 súkromných sponzorov okrem toho v pondelok podľa agentúry AP oznámili zámer poskytnúť v najbližších štyroch rokoch 1,7 miliardy dolárov na pomoc pôvodným obyvateľom žijúcich v tropických lesoch.

Prostriedky majú pomôcť ochrániť a posilniť práva pôvodných obyvateľov a miestnych komunít na pôdu a využívanie miestnych zdrojov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet