Na hlavný obsah

Taiwan aj napriek výhradám Číny otvoril svoje zastupiteľstvo v Litve

USA vyjadrili ostrovnému štátu podporu.

Taiwan aj napriek výhradám Číny otvoril svoje zastupiteľstvo v Litve
Ilustračná snímka - žena drží taiwanské vlajky. Foto: TASR/AP

Taiwan vo štvrtok (18. 11.) otvoril svoj zastupiteľský úrad v Litve, bez ohľadu na námietky Číny. Taiwan tým porušil tradíciu, na základe ktorej svoje faktické veľvyslanectvá označoval ako Tchajpejské reprezentačné kancelárie. Ostrov sa tým vyhýba odkazu na celé územie, ktoré Čína považuje za svoje.

Na čele zastupiteľského úradu bude Eric Huang, ktorý v súčasnosti pôsobí ako šéf tchajpejskej misie v Lotyšsku.

Pre plány zriadiť zastupiteľstvo vo Vilniuse Čína v auguste požiadala Litvu, aby stiahla svoju veľvyslankyňu z Pekingu, a oznámila, že povolá svojho zástupcu z Vilniusu.

Podľa agentúry Reuters Čína stupňuje tlak na jednotlivé krajiny a chce, aby obmedzili kontakty s Taiwanom alebo ich úplne prerušili. Formálne styky s ostrovom má len niekoľko štátov. Faktické ambasády majú v Tchaj-peji niektoré krajiny ako Spojené kráľovstvo, Spojené štáty a Austrália.

Nevôľu Pekingu vyvolal aj zámer Litvy otvoriť svoje zastupiteľstvo na Taiwane, aj keď konkrétny termín zatiaľ nestanovili.

Rozvoj bilaterálnych vzťahov

Taiwanské ministerstvo zahraničia očakáva od otvorenia zastupiteľstva vo Vilniuse „začatie nových a sľubných“ vzťahov s Litvou. Podľa Reuters sú veľké možnosti priemyselnej spolupráce v sektore polovodičov, laserovej technológie a financií. „Taiwan si bude vážiť toto nové priateľstvo založené na našich zdieľaných hodnotách,“ uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

Spor okolo taiwanského úradu v Litve prinútil USA k reakcii a ponuke podpory Vilniusu proti tlaku Číny.

Taiwan používa oficiálny názov Čínska republika a ako nezávislý štát ho uznáva iba ďalších 15 krajín sveta. Čína sa ho snaží na svetovej scéne izolovať a bráni sa akémukoľvek oficiálnemu použitiu slova „Taiwan“, aby ostrovná vláda nenadobúdala pocit medzinárodnej legitimity.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet