Na hlavný obsah

Taliansko plánuje tiež sprísniť opatrenia proti covidu pre nezaočkovaných

V krajine chystajú dva druhy covidových pasov.

Taliansko plánuje tiež sprísniť opatrenia proti covidu pre nezaočkovaných
Na archívnej snímke ľudia protestujú proti zavedeniu povinných covidových pasov na pracovisku v Turíne. Foto: TASR/AP

Talianska vláda sa v stredu (24. 11.) chystá schváliť ďalšie sprísnenie pravidiel pre neočkovaných. V krajine vytvoria dve úrovne covidových pasov, a tá vyššia bude dostupná len pre ľudí, ktorí sa zaočkovali alebo prekonali covid, informovala agentúra ANSA.

Osvedčenie získané na základe negatívneho testu nebude platiť pre vstup do reštaurácií a rady ďalších prevádzok. Kabinet chce navyše skrátiť platnosť covidových pasov zaočkovaných osôb, aby podporil preočkovanie. Podľa ministrov je cieľom nových pravidiel predísť ďalším plošným uzáverám.

Vďaka novým pravidlám sa vytvoria dve kategórie covidových certifikátov. Existujúca úroveň, ktorá uznáva aj negatívne testy, poslúži ľuďom na vstup na pracovisko či na palubu diaľkových dopravných spojov.

Pre vstup do reštaurácií, kultúrnych a športových zariadení a ďalších prevádzok bude nevyhnutné sa preukázať covidovým certifikátom vyššej kategórie, ktorý dostanú len ľudia, ktorí majú kopletné očkovanie proti covidu alebo ochorenie prekonali.

Talianska vláda sa v istej miere inšpirovala obdobnými opatreniami, ktoré prijali ďalšie európske krajiny. Cieľom je vyhnúť sa ďalším lockdownom v prípade, že sa epidemická situácia zhorší.

„Kto sa nechce nechať zaočkovať, tak bude môcť chodiť len do práce a domov, aby neohrozil ďalších ľudí,“ uviedol minister verejnej správy Renato Brunetta. Súčasne kraje od vlády žiadajú, aby zmenila existujúci štvorstupňový systém opatrení. Ani vo vyšších stupňoch nebezpečenstva by nemali platiť plošné uzávery, žiadajú kraje.

Podľa talianskej tlače je na opatreniach v koalícii rozsiahla zhoda, k novým obmedzeniam majú ale rezervovaný prístup ministri z pravicovej Ligy.

Platnosť očkovania

Talianska vláda sa tiež chystá skrátiť platnosť očkovania z roka na deväť mesiacov. Aby bol covidový pas ďalej platný, ľudia sa budú musieť nechať do deviatich mesiacov od druhej dávky preočkovať. Kabinet tým chce podnietiť záujem o tretiu dávku.

V Taliansku je tretia dávka momentálne dostupná ľuďom starším ako 40 rokov a niektorým profesiám, vláda ale mieni preočkovanie rozšíriť aj na zvyšok zaočkovaných.

Podľa posledných údajov Európskeho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC) Taliansko vykazuje štvrtý najnižší výskyt covidu v EÚ. V utorok (23. 11.) ale úrady oznámili prvýkrát od júna vyše 10 000 nových prípadov nákazy. Podľa odborníkov sa epidemická situácia začína výrazne zhoršovať vo viacerých regiónoch na severe krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet