Na hlavný obsah

Taliansko sprísnilo opatrenia pre nezaočkovaných

Povinné očkovanie tamojšia vláda rozšírila o ďalšie profesie.

Taliansko sprísnilo opatrenia pre nezaočkovaných
Ilustračné foto - turizmus v Taliansku počas pandémie. Foto: TASR/AP

Taliansko v stredu (24. 11.) sprísnilo reštriktívne opatrenia súvisiace s pandémiou koronavírusu pre nezaočkovaných občanov, ktorí nebudú môcť využívať niektoré služby. Krajina okrem toho zaviedla povinné očkovanie pre širšiu skupinu zamestnancov verejného sektora, informovala agentúra Reuters.

Nové opatrenia, ktoré začnú platiť od 6. decembra, nepovoľujú nezaočkovaným obyvateľom Talianska vstup do reštaurácií, kín či na športové podujatia, píše sa vo vyhlásení talianskej vlády.

Nové pravidlá zamerané na zamedzenie šírenia koronavírusu, ktoré vzišli z rokovania vlády, tiež rozširujú povinné očkovanie proti ochoreniu pre ďalšie profesie. Od 15. decembra bude platiť aj pre zamestnancov škôl, polície a armády.

Tieto nové opatrenia tiež sprísňujú požiadavky na získanie covidového pasu — certifikátu, ktorý umožňuje zaočkovaným ľudom prístup k voľnočasovým aktivitám a službám. Ten po novom nebudú môcť získať nezaočkovaní ľudia ani s negatívnym testom na koronavírus.

V mestskej MHD len s covidovými pasmi

Prijatie väčšiny týchto opatrení sa očakávalo vzhľadom na vyjadrenia talianskych predstaviteľov z posledných dní. Vláda však prijala aj jedno neočakávané opatrenie, a to povinné preukazovanie sa covidovými pasmi pri používaní mestskej hromadnej dopravy.

V prípade používania mestskej hromadnej dopravy však budú môcť covidovými pasmi využívať nielen nielen zaočkovaní obyvatelia, ale aj nezaočkovaní ľudia s negatívnym testom.

Vláda okrem toho skrátila platnosť covidpasov, ktoré doteraz platili rok, na deväť mesiacov.

V súčasnosti v Taliansku pribudne každý deň okolo 10 000 nových prípadov nákazy koronavírusom a približne 80 súvisiacich úmrtí. Ide však o výrazný pokles oproti rovnakému obdobiu spred roka, keď v krajine denne pribúdalo asi 20 000 prípadov a stovky súvisiacich úmrtí.

Podľa portálu ourworldindata.com je v Taliansku aktuálne plne zaočkovaných 77,8 percent tamojšej populácie.
      

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Titulka