Na hlavný obsah

Taliban vyzval televízie, aby prestali vysielať seriály, kde účinkujú ženy

Redaktorky na obraze majú byť zahalené.

Taliban vyzval televízie, aby prestali vysielať seriály, kde účinkujú ženy
Afganské ženy čítajú Korán. Foto: Reuters

Talibanské úrady vyzvali afganské televízie, aby prestali vysielať seriály, kde vystupujú ženy. Redaktorky majú nosiť islamský závoj. Príslušné nariadenie, označované za „náboženskú smernicu“, podľa agentúry AFP vydalo v nedeľu (21. 11.) talibanské ministerstvo pre podporu cnosti a prevenciu neresti.

Je to podľa AFP prvýkrát, čo sa táto štátna inštitúcia snaží regulovať televíziu, odkedy sa radikálne hnutie Taliban vrátilo v polovici augusta k moci.

„Televízie by sa mali vyvarovať vysielania telenoviel a seriálov, v ktorých hrajú ženy,“ píše sa v ministerskom dokumente. V prípade požiadavky na nosenie šatky redaktorkami nie je jasné, či ide o jednoduchý typ, ktorý ženy vystupujúce v televízii už bežne nosia, alebo či by mali zvoliť ešte viac zahaľujúcu pokrývku hlavy.

Úrad tiež televízie vyzval, aby nevysielali relácie „v rozpore s islamskými a afganskými hodnotami“ a tiež tie, ktoré urážajú náboženstvo alebo „ukazujú proroka a jeho spoločníkov“.

Ministerstvo pre podporu cnosti a prevenciu neresti, zodpovedné za zabezpečenie každodenného rešpektovania islamských hodnôt, bolo v čase prvej vlády Talibanu v rokoch 1996 až 2001 obávanou inštitúciou. Taliban vtedy zakázal televíziu, filmy a všetky formy zábavy považované za nemorálne.

Ľudí pristihnutých pri sledovaní televízie potrestali a ich príjmače zničili. Vlastníctvo videorekordéru sa trestalo verejným bičovaním. Niekedy bolo dokonca vidieť televízie visiace na pouličnom osvetlení, píše AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet