Na hlavný obsah

Taliban vyzval USA na zrušenie sankcií

Hnutie sa obáva poškodenia zdravotného či školského sektoru.

Taliban vyzval USA na zrušenie sankcií
Na snímke hovorca Talibanu Zabiulláh Mudžáhid. Foto: SITA/AP

Vláda afganského hnutia Taliban zverejnila v stredu (17. 11.) otvorený list americkému Kongresu, v ktorom vyzvala Spojené štáty, aby uvoľnili financie afganskej centrálnej banky a prispeli tak k riešeniu humanitárnej a ekonomickej krízy v krajine. Informovala o tom agentúra DPA.

„V súčasnosti je základným problémom našich ľudí finančná bezpečnosť a korene tohto problému siahajú k zmrazeniu majetku našich ľudí americkou vládou,“ píše sa v liste, ktorý podpísal minister zahraničných vecí Talibanu Amír Chán Muttakí.

Taliban sa podľa listu obáva, že ak bude súčasná situácia pretrvávať, povedie to k hromadným migračným pohybom a poškodí to sektory zdravotníctva a školstva v krajine.

„Utrpenie dieťaťa z podvýživy, smrť matky v dôsledku nedostatku zdravotníckych služieb, pripravenie bežných Afgancov o potraviny, prístrešie, lieky a iné základné potreby, nemajú žiadne politické ani logické opodstatnenie a poškodzujú prestíž vlády a obyvateľov Spojených štátov amerických, pretože ide o čisto humanitárny problém,“ napísal Muttakí.

Väčšinu humanitárnej pomoci Afganistanu pozastavili po tom, ako v auguste opäť prevzal moc v krajine fundamentalistický Taliban. Zmrazených bolo aj približne deväť miliárd dolárov z rezerv afganskej centrálnej banky, z ktorých väčšina je uložená v USA.

Vláda v Kábule predtým dostávala ročne vojenskú a civilnú pomoc za 8,5 miliardy dolárov, vyplýva zo správy kábulského inštitútu Sieť analytikov Afganistanu (AAN).

Tieto financie pokrývali 75 % verejných výdavkov krajiny. Milióny ľudí teraz prišli o hlavný zdroj príjmu, pričom zdravotníctvo, školstvo i ďalšie verejné služby nie sú plne funkčné, približuje DPA.

OSN varovala, že 97 % Afgancov by mohlo do polovice roka 2022 upadnúť do chudoby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet