Na hlavný obsah

Tatranské Skalnaté pleso vyschlo. Môže za to klimatická zmena?

Pleso zásobuje zrážková voda.

Jeden zo symbolov Vysokých Tatier, Skalnaté pleso, je úplne bez vody. Pohľad na „vyschnuté“ pleso je atraktívny a dramatický zároveň. A vyvoláva otázku: Čo sa to deje s tatranskou prírodou?

Ešte pred víkendom bolo v plese aspoň takzvané oko – malá kaluž uprostred. V utorok (2. 11.) už bolo vysokohorské jazero úplne bez vody.

Skalnaté pleso, ktoré je najväčšou atrakciou tejto turistickej oblasti, vlastne aktuálne plesom vôbec nie je. Hladina chýba a na dne sa nachádzajú len suché skaly.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Priznám, že v histórii si osobne nepamätáme, že by pleso vyschlo, že by naozaj bolo bez jedinej kvapky vody,“ uviedla hovorkyňa Štátnych lesov Tatranského národného parku Martina Petránová.

Klimatológ Pavel Faško vysvetlil, že podľa meraní voda v oblasti nepritekala a postupne sa z plesa odparila. „Keďže pleso je zásobované zrážkovými vodami, je logické, že v období bez zrážok hladina klesne,“ vysvetlila Petránová.

Ak výdatne naprší, hladina môže stúpnuť aj počas niekoľkých dní. V utorok však na Skalnatom plese snežilo. Je teda možné, že až do jari zostane biele a zamrznuté, ale bez vody .

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny