Na hlavný obsah

Testovanie na pracoviskách stále sprevádza množstvo otázok

Isté nie je napríklad to, kto zaplatí testy.

V sprísnených protipandemických zákonoch napokon nie je jasne napísané, či budú firmy povinné od zamestnancov žiadať doklad o OTP (očkovanie, negatívny test či prekonanie covidu, pozn.) alebo to bude len ich možnosť.

Úplne jasné nie je ani to, kto zaplatí testy. Parlament totiž schválil pozmeňujúci návrh poslancov vládnej koalície, podľa ktorého podmienky bezplatného dodania testov upraví vláda.

Zamestnávatelia čakali na schválenie zákona v parlamente najmä preto, aby sa dozvedeli viac o testovaní na pracoviskách. Konkrétneho riešenia sa nedočkali. Rozhodovať bude vláda.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Keď aj pán premiér povedal, že to nenechá na pleciach a na ťarche zamestnávateľov a že vláda bude postupovať takýmto spôsobom, aby im zabezpečila tieto testy, tak predpokladám, že to bude zabezpečené,“ uviedol poslanec NR SR Miloš Svrček (Sme rodina).

„Podľa toho, ako sa bude situácia vyvíjať, tak budeme aj prijímať opatrenia. To znamená, ak sa už nebude ďalej zhoršovať, nemusia byť ani tie opatrenia také dramatické,“ skonštatoval minister hospodárstva a predseda strany SaS Richard Sulík.

Zo zákona nie je jasné, ako má pomôcť zastaviť šírenie vírusu v podnikoch. Kritizuje to opozícia.

Malé firmy ako aj živnostníci zase upozorňujú, že testovanie zamestnancov by mohli sprevádzať organizačné aj logistické problémy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko