Na hlavný obsah

Tigrajskí povstalci sa blížia k hlavnému mestu Etiópie

Premiér krajiny vyhlásil výnimočný stav.

Tigrajskí povstalci sa blížia k hlavnému mestu Etiópie
Na ilustračnej snímke ľudia stoja pred oblakmi čierneho dymu po náletoch na muničné sklady vzbúrencov v etiópskom meste Mekele. Foto: TASR/AP

Obsadenie etiópskej metropoly Addis Abeby je len otázkou mesiacov, možno týždňov. Uviedla to v stredu (3. 11.) skupina povstaleckých Oromov, ktorá sa spojila s Tigrajským ľudovodemokratickým frontom (TPLF) v bojoch proti armáde.

Premiér Abiy Ahmed v stredu na veliteľstve armády v Addis Abebe povedal, že nepriatelia budú pochovaní s krvou obrancov.

Etiópia v utorok (2. 11.) vyhlásila výnimočný stav, pretože TPLF sa blíži k hlavnému mestu a dobyla mestá Dessi a Kombolča zhruba 400 kilometrov od metropoly.

S Tigrajcami sa spojil Oromský oslobodenecký front (OLF), ktorý oznámil, že postúpil ďalej na juh od dobytých miest pozdĺž cesty vedúcej do Addis Abeby. „Ak to bude pokračovať týmto tempom, je dobytie (Addis Abeby) otázkou mesiacov, možno týždňov,“ oznámil hovorca OLF.

TPLF teraz netvrdí, že chce dobyť hlavné mesto, ale jej hovorca v júli povedal, že „ak bude treba pochodovať na Addis Abebu v záujme ochrany Tigrajcov“, potom to front urobí. Hovorca OLF povedal, že zvrhnutie Abiyho Ahmeda je „hotová vec“.

Americké veľvyslanectvo v Addis Abebe oznámilo, že sa bezpečnostná situácia významne zhoršila. Vyzvalo amerických občanov, aby sa pripravili na odchod z Etiópie, a varovalo pred vychádzaním z hlavného mesta.

Boje v Tigraji na severe Etiópie sa začali pred rokom a teraz sa rozšírili do štátov Amharsko a Afarsko. O život prišli tisíce ľudí, dva milióny ľudí opustili domovy a v Tigraji hrozí hlad 400 000 občanom.

Ahmed, ktorý dostal v roku 2019 Nobelovu cenu za mier, pred vojakmi povedal, že „nepriateľ bude pochovaný“ s krvou obrancov. „Jamu už kopeme, bude veľmi hlboká a v nej bude pochovaný nepriateľ. Pochováme ho so svojou krvou a kosťami a obnovíme slávu Etiópie,“ oznámil premiér.

Držal chvíľku ticha na pamiatku tých, ktorí padli vlani 3. novembra, keď TPLF obsadila vojenskú základňu v Tigraji. Ahmed potom na sever krajiny poslal vojsko.

TPLF viedla etiópsku vládnu koalíciu 30 rokov, no prišla o moc, keď sa Ahmed ujal v roku 2018 úradu premiéra. Patrí k väčšinovému etniku Oromov a podľa kritikov nedokáže riešiť rastúce etnické napätie v krajine. Etiópia je domovom 110 miliónov ľudí a doteraz ju považovali za stabilného spojenca Západu.

V máji vláda označila TPLF za teroristickú organizáciu. Po utorkovom vyhlásení výnimočného stavu oznámili zatýkanie Tigrajcov v Addis Abebe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet