Na hlavný obsah

Tisíce ľudí na Novom Zélande protestovali proti povinnému očkovaniu a opatreniam

Krajina zaviedla povinné očkovanie pre väčšinu zdravotníkov a učiteľov.

Tisíce ľudí na Novom Zélande protestovali proti povinnému očkovaniu a opatreniam
Demonštranti pred budovou parlamentu v novozélandskom Wellingtone. Foto: SITA/AP

Nový Zéland sprísnil v utorok (9. 11.) bezpečnostné opatrenia v okolí budovy parlamentu v reakcii na protesty tisícov ľudí, ktorí sa v hlavnom meste Wellington zhromaždili na protest proti povinnému očkovaniu a protipandemickým opatreniam. Informovala o tom agentúra Reuters.

Demonštranti pochodovali ulicami v centre Wellingtonu a zhromaždili sa pred budovou parlamentu. Takmer všetky vstupy do budovy polícia uzavrela. Na mieste sa podľa agentúry Reuters nachádzalo bezprecedentné množstvo príslušníkov bezpečnostných zložiek.

Hoci bola demonštrácia pokojná, mnohí z demonštrantov niesli transparenty s nápismi namierenými proti povinnému očkovaniu, lockdownu a protipandemickým opatreniam.

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová minulý mesiac oznámila, že krajina zavádza povinné očkovanie proti ochoreniu COVID-19 pre väčšinu zdravotníkov a učiteľov. Zrušenie protipandemických opatrení prisľúbila v momente, keď bude zaočkovaných 90 percent občanov.

Začiatkom októbra novozélandská vláda oznámila, že sa rozhodla upustiť od stratégie na zvládnutie pandémie koronavírusu, v rámci ktorej sa snažili eliminovať počet prípadov nákazy na nulu. Namiesto toho sa Novozélanďania musia naučiť žiť s vírusom, pričom kontrolovať jeho šírenie budú najmä pomocou vakcinácie a testovania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet