Na hlavný obsah

Asi 35 000 odporcov opatrení a očkovania protestovali v centre Bruselu

Pri demonštráciách musela zasahovať polícia.

Asi 35 000 odporcov opatrení a očkovania protestovali v centre Bruselu
Demonštranti protestujú proti sprísňovaniu opatrení zameraných na spomalenie šírenia koronavírusu v centre Bruselu. Foto: TASR/AP

Zhruba 35 000 ľudí v nedeľu (21. 11.) protestovalo v centre Bruselu proti sprísňovaniu opatrení zameraných na spomalenie šírenia koronavírusu, ku ktorému belgická vláda pristúpila po tom, ako v krajine stúpol počet prípadov nákazy covidom, informovala agentúra AP.

Niektorí účastníci demonštrácie počas pochodu z centra mesta k inštitúciám EÚ hádzali na policajtov delobuchy, tí zasiahli vodnými delami a slzným plynom. Informovala o tom agentúra Belga.

Podľa organizátorov bolo hlavným cieľom ukázať nesúhlas so sprísňovaním protiepidemických opatrení vrátane tých, ktoré požadujú predkladanie covidových certifikátov v reštauráciách, baroch a na ďalších miestach.

Protestovali aj proti odporúčaniam vlády na zaočkovanie obyvateľov Belgicka a proti povinnému očkovaniu zamestnancov v oblasti zdravotníctva. Belgickí zdravotníci, ktorí sa nedajú zaočkovať proti koronavírusu, totiž môžu prísť budúci rok o prácu.

Podľa agentúra AFP účastníci protestov spoločne kráčali za obrovským plagátom, na ktorom stálo: „Spoločne za slobodu“. Na protestoch použili aj dymovnice a svetlice.

V uplynulých týždňoch sa konali protesty proti opatreniam alebo očkovaniu v mnohých európskych mestách, keďže vlády mnohých krajín museli pre zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu v Európe pristúpiť k sprísňovaniu pandemických opatrení.

Pozornosť pritom tento víkend upútali najmä protesty v Holandsku, ktoré v piatok (19. 11.) a sobotu (20. 11.) vyústili do násilia, a polícia na nich zatkla niekoľko desiatok ľudí.  
                  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet