Na hlavný obsah

Totožnosť sudcu, ktorý dostal 600 000 eur, nie je známa. Vo veci bude možno konať NAKA

Súdna rada zatiaľ informácie nemá.

Totožnosť sudcu, ktorý dostal 600 000 eur, nie je známa. Vo veci bude možno konať NAKA
Na ilustračnej snímke príslušník NAKA. Foto: TASR

Totožnosť sudcu, ktorý mal v roku 2018 dostať na účet 600 000 eur, stále nie je známa. Súdna rada už vypracováva dožiadanie informácií od polície. Tá pôvod peňazí v súčasnosti analyzuje, vylúčené nie je ani to, že vo veci začne konať Národná kriminálna agentúra (NAKA).

Prípad vyšiel najavo potom, keď ČSOB banka dostala pokutu 1,5 milióna eur za to, že nedostatočne overovala podozrivé operácie.

Sudcovi mali za rok prísť na účet tri sumy – 60 000, 90 000 a 450 000 eur. Komu účet patrí, je stále záhadou, Súdna rada zatiaľ informácie nemá. Téme sa venovala redaktorka RTVS Karolína Lacová v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko.

Nie je jasné, o koho ide

„Vypracovávame dožiadanie, aby sme zistili, o koho ide,“ doplnil predseda Súdnej rady Ján Mazák. Keďže majú na starosti majetkové priznania sudcov, preverili všetky z roku 2018. „Môžem konštatovať, že sa neobjavila taká suma,“ dodal.

Nie je jasné, či ide o aktívneho, alebo emeritného sudcu Najvyššieho súdu, konkrétne meno či dôkaz chýba aj jeho predsedovi. „V prípade, že by sa v predmetnej veci predseda Najvyššieho súdu Ján Šikuta dozvedel o konkrétnej skutočnosti, je pripravený postupovať v intenciách jeho zákonom stanovených právomocí, a teda zvážiť aj návrh na disciplinárne konanie,“ povedala hovorkyňa Najvyššieho súdu SR Alexandra Važanová.

Pôvod peňazí v súčasnosti analyzuje polícia. „Národná kriminálna agentúra v tomto kontexte ešte nekonala. Nie je vylúčené, že v krátkej dobe bude. Má to iná zložka policajného zboru, ak tam budú skutočnosti nasvedčujúce tomu, že bol spáchaný trestný čin, tak polícia vo veci začne,“ tvrdí prezident Policajného zboru Štefan Hamran.

Banka sa obráti na súdy

Aj za prípad neznámeho sudcu dostala pokutu ČSOB banka. Podľa finančnej spravodajskej jednotky policajného prezídia porušila banka zákon o legalizácii príjmov z trestnej činnosti, teda nedostatočne overovala podozrenia z praní špinavých peňazí. Stať sa tak malo aj pri schránkových firmách. Banka nesúhlasí a obráti sa na súdy.

„Hoci banka korektne hlásila neobvyklé transakcie v drvivej väčšine uvedených prípadov, podľa finančnej spravodajskej jednotky mali byť reportované skôr alebo v niektorých prípadoch opakovane. Polícia kontrolovala transakcie v rokoch 2016 až 2019,“ dodala hovorkyňa banky Anna Jamborová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko