Na hlavný obsah

Tretia dávka predĺži platnosť covidového pasu, uľahčí cestovanie

Informovalo o tom ministerstvo zdravotníctva.

Tretia dávka vakcíny predĺži platnosť covidových pasov o ďalších 12 mesiacov od očkovania. Informovalo ministerstvo zdravotníctva. Uľahčí sa tak aj cestovanie do zahraničia.

Napríklad v Chorvátsku platí digitálny covidový pas 9 mesiacov. To znamená, že ak ste sa zaočkovali v januári, v tejto krajine vám už platiť nebude a musíte sa preukázať negatívnym testom. Izrael skrátil platnosť covidového pasu po očkovaní na pol roka.

Nariadenie Európskej únie o digitálnych covid certifikátoch nepredpisuje dĺžku platnosti o očkovaní. Je na členských štátoch, aby sa rozhodli, ako dlhú budú uznávať platnosť týchto očkovacích certifikátov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Na Slovensku je to 12 mesiacov od podania druhej dávky v prípade dvojdávkovej vakcíny. V Rakúsku 360 dní. Viaceré krajiny pristúpili k skráteniu platnosti covidových pasov práve preto, že podľa výrobcov sa po pol roku začína znižovať účinnosť vakcín a preto treba tretiu dávku.

„Hranicu, ktorá bola stanovená na tých 6 mesiacov, netreba brať ako veľmi fixne stanovenú. Nebude to tak, že úderom šiesteho mesiaca prestávam byť chránený, ale po tých 6.tich mesiacoch treba počítať, že postupne hladina protilátok klesá, aj tá účinnosť klesá,“ vysvetľuje virológ Boris Klempa.

Po podaní tretej dávky sa zvýši ochrana pred koronavírusom a bonusom je aj predĺženie covidového pasu.

„Kedy sa človek zaočkuje, tak následne covid pass sa mu automaticky predlžuje na 12 mesiacov,“ uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Európskej komisii chýbajú presvedčivé vedecké dôkazy o slabnúcej imunite po určitom čase, preto nateraz nezvažuje, že by zmenila nariadenie o covidových pasoch a teda stanovila platnosť potvrdení o očkovaní. Tento problém však Komisia bude naďalej sledovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko