Na hlavný obsah

Tretia dávka vakcíny spôsobuje obavy. Hrozí chaos v cestovaní?

Brusel tvrdí, že rozdielne pravidlá nijako neobmedzia pohyb v rámci EÚ.

Tretia, respektíve posilňujúca dávka vakcíny začína v niektorých členských štátoch Európskej únie spôsobovať problémy s výkladom definície „plne zaočkovaná osoba“. Od toho totiž závisí aj platnosť covidového pasu. Brusel upokojuje. Tvrdí, že rozdielne pravidlá nijako neobmedzia pohyb v rámci Únie.

Obavy z hroziaceho chaosu spôsobili napríklad vyhlásenia z Paríža, že Francúzi nad 65 rokov už čoskoro nebudú považovaní za plne zaočkovaných, aj keď majú dve dávky vakcíny. Podobné obmedzenia platnosti covidových pasov už chystajú aj Grécko, či Rakúsko.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

V praxi sa teda môže stať, že napríklad Holanďan zaočkovaný vakcínou Johnson & Johnson môže vycestovať do Rakúska. Na zjazdovku sa však od januára nedostane. Aj slovenský senior môže ísť do Paríža. Na večeru v reštaurácii či ubytovanie v hoteli však bez tretej dávky vakcíny môže zabudnúť. Brusel tvrdí, že tieto pravidlá nemajú s covidovým pasom nič spoločné.

„Treba jednoducho rozlišovať medzi používaním covidového certifikátu na účely cestovania a používaním certifikátu na návštevu reštaurácie, hotela, či koncertu, čo vždy bolo v kompetencii jednotlivých štátov, a tak to aj zostane,“ ozrejmil hovorca Európskej komisie Christian Wigand.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet