Na hlavný obsah

Tretiu dávku budú môcť dostať v USA všetci dospelí

Doteraz ju mohli dostať len niektorí ľudia.

Tretiu dávku budú môcť dostať v USA všetci dospelí
Očkovanie proti koronavírusu v USA. Foto: TASR/AP

Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) v piatok (19. 11.) schválil možnosť posilňovacích dávok vakcín od firiem Pfizer/BioNTech a Moderna pre všetkých dospelých Američanov.

Miliónom obyvateľov USA sa tak otvára možnosť preočkovania, doteraz povolili posilňovaciu dávku v krajine len pre rizikové skupiny, zdravotníkov a ľudí starších ako 65 rokov.

Definitívnu zelenú ešte musí tomuto rozhodnutiu udeliť Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), ktoré tak podľa amerických médií pravdepodobne urobí ešte v piatok večer.

Nárok na posilňovaciu dávku budú mať všetci dospelí po šiestich mesiacoch od poslednej dávky v prípade, že dostali dve dávky Pfizeru či Moderny. Ľudia, ktorí dostali jednodávkovú vakcínu od spoločnosti Johnson & Johnson, sa budú môcť preočkovať po dvoch mesiacoch.

https://twitter.com/HealthNews_b/status/1461705693879148545

V USA dostalo posilňovaciu dávku zatiaľ asi 31 miliónov ľudí. Niektoré štáty ju začali poskytovať všetkým dospelým už skôr, čo podľa úradov vzbudzovalo u mnohých ľudí zmätky o tom, či na ňu majú nárok.

Odborníci odporúčajú podanie ďalších dávok vakcín pre klesajúcu účinnosť existujúcej ochrany u zaočkovaných a tiež pre šírenie infekčnejšieho delta variantu. Niektorí odborníci ale tvrdia, že mladších a zdraví ľudia nepotrebujú tretiu dávku.

Podľa štúdie Pfizeru tretia dávka vakcíny výrazne znižuje riziko ťažkého priebehu covidu-19 aj v prípade nákazy deltou. Veľká izraelská štúdia zase tvrdí, že sa medzi ľuďmi s posilňovacou dávkou výrazne menej prenáša koronavírus.

V USA je plne zaočkovaných vyše 71 % všetkých dospelých.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet